avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Interpretarea termenilor unui contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Interpretarea termenilor unui contract

Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, consider ca este o contradictie pe care nu reusesc s-o inteleg.
" Eu, X, imi rezerv uzufructul viager asupra intregului apartament. Nuda proprietate se intregeste cu uzufructul viager dupa decesul beneficiarului acestui drept, X.''

Uzufruct - drept de folosinta a unui buc care apartine altei persoane.
Proprietate nuda- proprietate stapanita fara a se bucura de uzufruct.
Viager- drept de care te bucuri, dureaza tot timpul vietii si care nu se transmite urmasilor.
O alta intrebare ar fi daca Donatarul poate redona ap. Donatorului.
Cel mai recent răspuns: ContSters57364 , utilizator 22:35, 5 Februarie 2010
Pai este logic, acum unchiul dvs. detine un dezmembramant al dreptului de proprietate, deci dreptul de proprietate a fost dezmembrat, lui revenindu-i dr. de uzufruct, adica folosinta si culegerea fructelor, iar dvs. nu detineti, pana la decesul sau decat 2 atribue ale dr. de proprietate, respectiv posesia si dispozitia . Dupa decesul sau , nu veti mai fi doar nud proprietar, ci veti castiga si acest drept- uzufructul, care se va stinge, in privinta unchiului, odata cu decesul sau.
Daca donatarul poate redona...adica , sa ntelegem ca ii doneaza, apoi revca donatia , apoi, la un timp ii redoneaza? sau cum? daca este asa, nu vad nici un impediment Totusi donatiile sunt acte de principiu irevocabile, de la irevocabilitate existand doar mici exceptii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
ContSters47264, utilizator
Aste inseamna ca baiatul acestuia (el fiind donatarul) nu poate vinde ap. niciodata pentru ca proprietatea se intregeste cu uzufructul viager dupa moartea Donatorului? In termeni avocatesti viager se traduce cu dureaza tot timpul vietii si care nu se transmite urmasilor, mostenitorilor?
Scuze pt a doua intrebare, trebuia sa dau mai multe detali. La divort, parintii au donat fiului lor apartamentul. Acesta are credite la banci pe care nu le mai poate achita si exista riscul sa ramana fara casa. Exista posibilitatea ca baiatul (donatarul) sa doneze tatalui sau acelasi apart. care i-a fost donat de catre parintii lui? Exista asa ceva?Ma gandesc ca revocarea donatiei i-ar aduce pe parintii acestuia in acelasi pct. din care au plecat si se complica (mama plecata in Italia, a obtinut dreptul la sulta in urma partajului si unchiul este in imposibilitate de plata, astfel ca au convenit sa doneze ap. baiatului).
Sunteti sigur ca este vorba desre o donatie si ca parintii dvs. nu v-au vandut cumva apartamentul , rezervandu-si uzufructul viager?
Viager da, inseamna perioada cat o persoana este in viata.
Daca donatarul , nudul proprietar, sau orice calitate ar avea, are datorii la banci , aflandu-se imposbilitate de plata, creditorii se pot indrepta impotrva patrimoniului acestuia, iar actele pe care le-ar face el, chiar si o donatie , ar putea fi revocata, desfiintata, de catre credtori, pe calea actiunii revocatorii, pentru ca bunul donat sau vandut, sa se reantoarca in patrimoniul debitorului pentru a fi executat silit. Daca ei vor considera ca actele incheiate de debitor sunt facute in vederea fraudarii lor , vor putea proceda in modul pe care vi l-am expus.
Am contractul la mine, scrie "Contract de Donatie''. In concluzie, singura solutie sa-si salveze apartamentul ar fi sa revoce, anuleze chiar parintii sai (donatorii) acest contract pe motiv de ingratitudine?
Va multumes din suflet, D-na Cristina Margu, pentru amabilitatea de a raspunde mesajelor mele.
Da , insa atentie ca revocarea unei donatii pentru ingratitudine se poate solicita numai in trei situatii : a. daca donatarul a atentat la viata donatorului ; b. daca este culpabil in privinta-i de delicte, cruzimi sau injurii grave ; c. daca, fara cuvant, ii refuza alimente.
Totodata , daca imobilul primit ca donatie a apucat sa fie grevat cu vreo sarcina reala , ipoteca de ex., chiar si in caz de revocare a donatiei ,donatarul nu se poate eschiva de ele. Cred ca este bine sa gasiti un avocat interesat si gata sa va sfatuiasca mai profesionist, si caruia sa ii aratati si contractele de imprumut, sa vada ce clauze prezinta si cum s-ar putea ,,jongla" pentrru ca imobilul sa nu ajunga ,,pe mana " creditorilor.

Alte discuții în legătură

Probleme cu contract de vanzare-cumparare cu clauza de habitat cosmin zaharia cosmin zaharia Buna ziua, intampin si eu o problema legata de un act de vanzare-cumparare. Am la vanzare un apartament de 2 camere, la care am gasit un cumparator prin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,eu si sotul meu dorim sa facem donatie catre copii(doi) ... elenaghergheli elenaghergheli Buna ziua,eu si sotul meu dorim sa facem donatie catre copii(doi) casa si terenul unde locuim,Intrebarea mea este daca acest act de donatie poate fi anulat in ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie ioanaDD ioanaDD BUNA ZIUA.SOACRA MEA AFACUT ACT DE DONATIE PE SOT RESPECTIV CUMNATAIN2004 CU DREPT DE UZUFRUCT VIAJER,EI INTRAND IN DREPTURI DUPA INCETAREA ACESTUIA.[SUNT SI ... (vezi toată discuția)