avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna

Daca o persoana in cursul anului precedent a prins doar 3 luni de munca ca angajat oare nu trebuia intr-un fel sau altul de a beneficia de C.O?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 10:08, 15 Aprilie 2009
Potrivit Codului muncii:
Art. 140.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
si
Art. 141.
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Asadar, pentru cele 3 luni lucrate in anul 2008, persoana respectiva fie primeste CO in acest an pentru anul precedent daca mai este angajata la angajatorul respectiv, fie i se compenseaza in bani CO neefectuat in cazul incetarii contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna timp partial ANAIM2000 ANAIM2000 i-mi poate spune cineva cat concediu de odihna are un angajat cu timp partial de munca de 4 ore? si la ce paragaraf din codul muncii gasesc asta. (vezi toată discuția)
Plata concediului la sfarsit de an madyfree1987 madyfree1987 Am si eu o intrebare . In momentul in care lucrezi cu carte de munca , norma intreaga , perioada nedeterminata si nu iti iei concediul de odihna cuvenit de 22 ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat anul anterior serbaneduardflorin serbaneduardflorin Este obligat angajatorul sa acorde concediul de odihna neefectuat anul anterior, pana in ce perioada a anului curent si ce poate pati daca nu il acorda. ... (vezi toată discuția)