avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnatii pentru trafic de droguri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnatii pentru trafic de droguri

Cei care sunt condamnati pt trafic de droguti sunt ajutati intr-un fel de noul cod penal?Daca este condamnat la 4 ani de inchisoare si a fost prins cu o cantitate mica de droguri il ajuta intr-un fel?
Cel mai recent răspuns: ciuci12 , utilizator 15:04, 6 Iunie 2005
Codul vechi, adica cel care inca se aplica,prevede la art.312 sub denumirea traficul de stupefiante o pedeapsa principala privativa de libertate de la 3 la 15 ani si compementara de interzicere a unor drepturi si agravante al.2 15-25, al.3 1-5 respectiv 3-15.
Noul Cod prevede la art.386 sub denumirea trafic ilicit de droguri o pedeapsa principala la inchisoare stricta de la 3-15 ani si complementara interzicerea unor drepturi si agravante al.2 15-20 + interzicerea unor drepturi al.3 al.4 al 5. se poate aplica o pedeapsa pana la maximul general.
Concluzie: atat noul cat si vechiul pedepseste posesia(cazul tau) adica atunci cand te prinde cu droguri la tine. Nu conteaza cantitatea, ci doar posesia, procurarea, cumpararea, etc. Noul cod nu prevede recidiva.
din cate am auzit se pare ca se vor imparti persoanele prinse cu droguri in traficanti si dealeri in functie de cantitate.este adevarat? in opinia mea nu este corect ca unul care e prins cu 5pastile sa primeasca aceeasi pedeapsa cu unul care e prins cu kg.
Vezi art.386 C.P. "Cultivarea,producerea,fabricarea,experimentarea,extragerea,prepararea,transformarea,oferirea,punerea in vanzare,vanzarea,distribuirea,livrarea cu orice titlu,trimiterea,transportul,procurarea,cumpararea,detinerea sau alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se ped. cu inchis. stricta de la3-15 ani si interzicerea unor drepturi."
Vezi si aliniatele 2,3,4 si 5
Concluzie: se impart in droguri de risc si de mare risc
Pedeapsa se individualizeaza de catre instanta de judecata orientat spre minim sau spre maxim, de la caz la caz, in functie de agravante sau atenuante, persoana inculpatului, atitudinea acestuia etc.
Repet, numai Andreea Esca si Pro tv-ul pot sti cu certitudine ce pedeapsa se aplica.
Criteriile de analiza trebue sa fie cele pentru legea penala mai favorabila. Nu numai pedeapsa aplicata ci si toate celelalte criterii (conditiile pentru vinovatie, regimul pedepselor etc.). Fara a sti dispozitivul hotararii e greu de apreciat daca noul cod contine prevederi mai favorabile pentru speta in cauza.
am inteles. Deci initial pedeapsa a fost cuprinsa intre 10-20 ani pt ca era vorba de stupefiante de mare risc, adica extasy, iar apoi a facut 16 si pedeapsa a fost intre 5-10ani.instanta i-a dat 4 ani pt circumstante atenuante(comportament bun,colaborare cu organele de ancheta). Deci exista vreo posibilitate sa i se micsoreze pedeapsa?(nu are nici antecedente penale)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reasezari (redozari) pedepse IoanaManuela IoanaManuela Credeti ca se vor face reasezarile de pedepse pentru cei condamnati pe vechiul cod (ma refer inainte de a 1 februarie 2014 ) ? Ati auzit ceva concret ? (vezi toată discuția)
Consum droguri vaidelegilenoastre vaidelegilenoastre Buna ziua. Intrebarile mele ar fi multe,dar ma voi rezuma numai la cateva aspecte mai importante(pentru mine:) ) As dori sa aflu daca se face vreo diferenta ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal inamiu inamiu Subiect: Noul cod penal Buna ziua! Sotul meu a fost condamnat la instanta de fond si anume Tribunalul la urmatoarele pedepse: 12 ani -Legea 143/2000 art.2 ... (vezi toată discuția)