avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Furt, retragere plangere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Furt, retragere plangere

Dupa noul cod penal,la incadrarea de furt ,daca se retrage plangerea,mai continua actiunea penala?Mentionez ca dosarul a fost inregistrat la judecatorie pe 31 ian. si are primul termen in martie 2014.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:34, 9 Februarie 2014
Se va aplica legea penala mai favorabila, dar depinde la ce fel de furt va referiti. Daca este vorba de infractiunea prevazuta la art 231, atunci impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Art. 231 - Pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila
Faptele prevazute in prezentul capitol, savarsite intre membrii de familie, de catre un minor in paguba tutorelui ori de catre cel care locuieste impreuna cu persoana vatamata sau este gazduit de aceasta se pedepseste numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

In cazul in care va aflati intruna dintre situatiile mentionate in articolul de lege, puteti apela la mediere.
Dupa vechiul cod penal a fost incadrat la art.208, este vorba de un telefon mobil,iar partea vatamata a spus ca daca isi recupereaza banii,nu mai are nici o pretentie.
@aiaioana, acum este posibilă împăcarea , conform noului cod penal, și cu privire la furtul simplu, din art. 208 al vechiului cod, respectiv, art. 228 Noul cod penal.
Retragerea plângerii nu se mai poate face, întrucât există un proces pe rol, deci urmărirea penală s-a finalizat.
Art 16, lit. g din noul cod de procedura penală-Cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale :
(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai
poate fi exercitată dacă: g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediereDacă împăcarea intervine în faza de judecată, inculpatul va fi achitat și se va lua act de acordul de mediere .



ART. 228 Noul cod penal:
Furtul
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.

ART. 229
Furtul calificat
(1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) într-un mijloc de transport în comun;
b) în timpul nopţii;
c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:
a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
c) de o persoană având asupra sa o armă,
pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
b) componente ale sistemelor de irigaţii;
c) componente ale reţelelor electrice;
d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;
e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de intervenţie la incendiu, la accidente de cale ferată, rutiere, navale sau aeriene ori în caz de dezastru;
f) instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian şi componente ale acestora, precum şi componente ale mijloacelor de transport aferente;
g) bunuri prin însuşirea cărora se pune în pericol siguranţa traficului şi a persoanelor pe drumurile publice;
h) cabluri, linii, echipamente şi instalaţii de telecomunicaţii, radiocomunicaţii, precum şi componente de comunicaţii,
se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

ART. 230
Furtul în scop de folosinţă
(1) Furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în art. 228 sau art. 229, după caz, ale cărei limite speciale se reduc cu o treime.
(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

ART. 231
Plângerea prealabilă şi împăcarea
(1) Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(2) În cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.

ART. 232
Sancţionarea tentativei
Tentativa la infracţiunile prevăzute în prezentul capitol se pedepseşte.


Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti rezolva problema cu partea vatamata si sa scapati de sanctiunea legii penale.
Ar fi indicat sa procedati in acest mod deoarece in caz contrar veti primi o pedeapsa cu suspendare in cel mai fericit caz...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furtul în noul cod penal MicuGeorgiana MicuGeorgiana Am si eu o antrebare ce benefici au persoanele condamnate pentru furt (vezi toată discuția)
Retragerea plangerii gabrielr gabrielr In infractiunea de talharie si furt calificat, se poate retrage plangerea? Ca sa explic situatia: Eram in parc la..............(nu are sens numele), dupa ... (vezi toată discuția)
Termen pentru impacare in apel oltul oltul vad in portalul instantelor ca curtile de apel (in apel) de foarte multe ori acorda termen pentru impacarea partilor...ce sens are daca impacarea partilor are ... (vezi toată discuția)