Buna ziua,
Am o problema,dar sa incep cu inceputul.
Sotul meu a lucrat di septembrie 2008pana acum 3 zile,13.04.2009,la o firma,dar nu a mai primit salariul din luna decembrie.Afacut demersuri si a descoperit ca nu i s-a inregistrat contractul de munca la ITM.
Patronul nu vrea sa-i mai plateasca salariul si vreau sa stiu ce am putea face,care sunt pasii pentru a ne recupera banii.
Sunt documente in firma respectiva,facturi intrare-iesire,e-mailuri,contracte semnate de sotul meu care sa ateste ca a muncit acolo,sunt colegi si cleinti care sa confirme veridicitatea celor spuse de sotul meu.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face.
Va multumesc anticipat.
O zi buna!
Alina.
Cam greu este sa se dovedeasca in fata inspectorilor de la Corpul de Control al ITM-ului ca s-a lucrat acolo .... pentru a face dovada trebuie sa existe inscrisuri semnate de dvs in perioada lucrata sau fosti colegi care sa declare asa ceva.
Coroborând dispoziţiile art. 16 alin. (2) din Codul muncii cu dispoziţiile art. 1191 din Codul civil, rezultă că, în cazul în care părţile nu au întocmit un înscris constatator al raporturilor juridice de munca, dovada acesora se va face prin orice mijloc de proba - prezumtii, martori etc.
Multumesc frumos pentru raspuns;exista documente oficiale ex:facturi,contracte de prestari servicii,facturi care in mod normal trebuiesc inregistrate,dar pe de alta parte exista asa cum am spus si anterior fosti colegi care au parasit societatea precum si alti fosti colegi care inca activeaza in cadrul acelei societati,o parte din ei sunt in aceeasi situatie,fara contract de munca si fara sa-si fi incasat salariul cam din aceeasi perioada.
Vreau sa va intreb daca imi puteti recomanda un avocat care cunoaste dreptul muncii si daca stiti cam care este onorariul .
Din cate stiu eu sunt avocati care percep o taxa si apoi un onorariu in caz de castig.
Taxa este aceeasi sau difera de la un cabinet,avocat la altul?
Va multumesc.
O seara buna!
Onorariul difera de la un caz la altul ... cunosc destui avocati specializati in dreptul muncii, pe unii dintre ei in gasiti inscrisi in catalogul consultantilor de pe acest site ... nu sunt in masura si as fi poate acuzat de subiectivism in a va propune pe cineva ... asa ca va las dvs sa faceti aceasta alegere din lista consultantilor :)
Pentru a se stabili sotului salariul cuvenit pe perioada lucrata efectiv, probabil va trebui sa solicitati instantei de judecata si efectuarea unei expertize contabile care sa stabileasca cuantumul salariilor cuvenite, indemnizatia de concediu de odihna neefectuata, sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective. Succes, daca aveti martori macar, aveti toate sansele sa castigati. In plus sotul poate solicita prin intermediul instantei anumite inscrisuri pe care le detine societatea si pe care este scrisul sau. Si in acest caz, e posibila dispunerea unei expertize grafologice.
Buna dimineata si multumesc pentru raspuns.
Sotul meu a primit un e-mail oficical de la patronul respectivei societati prin care era anuntat salariul net si restul conditiilor,toate acestea regasindu-se in contractul de munca.
Dar acel contract nu-l are nici macar semnat doar de angajator pentru ca s-a completat in 3 exemplare cate unul pentru fiecare parte urmand ca dupa ce este vizat de ITM sa-i fie inmanat si sotului meu un exemplar.
Daca este vre-un avocat dispus sa apere acest caz va rog sa ma contactati prin mesaj privat sau prin e-mail la adresa alina_albulete@yahoo.com pentru a stabili toate detaliile si pentru a vedea ce se poate face pentru acest caz.
Va multumesc.
O zi buna!
Alina.
Neplata salariului
danutz69
Sunt in situatia de a nu fi primit salariul aferent ultimelor 3 luni , iar angajatorul find un ong vine cu tot felul de justificari mai mult sau mai putin ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca
vinerica
Buna ziua!
Nu stiu cui sa ma adresez? si daca ma poate ajuta cineva intr-o problema ,litigii de munca?
Am lucrat la o societate privata si am fost nevoita sa ... (vezi toată discuția)