avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperare cautiune
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperare cautiune

buna! cum imi pot recupera cautiunea depusa la cec? stiu in baza recipisei...dar in ce conditii mi se da recipisa in original? unii spun ca imi trebuie incheiere definitiva de la judecator si apoi sa astept 30 de zile de la data incheierii, cf noului cod de procedura civila. altii spun ca trebuie sa am fac si o cerere prin cae declar ca renunt la recurs. si ca tot trebuie sa astept 30 de zile.
eu am doar hotatrea de la judecatorie , sunt in termenul de 15 zile de la proces, deci mai pot face recurs si vreau sa mi retrag banii pe cautiune.
multumesc
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:18, 7 Februarie 2014
Se face o cerere nu recurs la recurs Se repune la aceeasi instanta Numai daca vi se respinge se face apel sau recurs dupa caz
Art. 723 indice 1 vechiul CPC - (3)Cauţiunea se eliberează celui care a depus-o în măsura în care asupra acesteia cel îndreptăţit în cauză nu a formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite, până la împlinirea termenului de 30 de zile de la data la care, prin hotărâre irevocabilă, s-a soluţionat fondul cauzei. Cu toate acestea, cauţiunea se eliberează de îndată, dacă partea interesată declară în mod expres că nu urmăreşte obligarea părţii adverse la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate.

Sau daca va judecati pe noul CPC - art.1063

Restituirea cauţiunii
(1) Cauţiunea depusă se va restitui, la cerere, după soluţionarea prin hotărâre definitivă a procesului în legătură cu care s-a stabilit cauţiunea, respectiv după încetarea efectelor măsurii pentru care aceasta s-a depus.

(2) Cauţiunea se restituie celui care a depus-o în măsura în care asupra acesteia cel îndreptăţit nu a formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite până la împlinirea unui termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii sau, după caz, de la data încetării efectelor măsurii, prevăzute la alin. (1). Cu toate acestea, cauţiunea se restituie de îndată dacă partea interesată declară în mod expres că nu urmăreşte obligarea celui care a depus-o la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin încuviinţarea măsurii pentru care aceasta s-a depus.

(3) Instanţa se pronunţă asupra cererii de restituire a cauţiunii cu citarea părţilor, printr-o încheiere supusă numai recursului la instanţa ierarhic superioară. Recursul este suspensiv de executare. Încheierea pronunţată de una dintre secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

(4) Dacă cererea pentru care s-a depus cauţiunea a fost respinsă, instanţa va dispune din oficiu şi restituirea cauţiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire cautiune leona777 leona777 buna ziua, as vrea sa stiu daca pentru restituirea unei cautiuni in civil se plateste vreo taxa de timbru ? multumesc frumos ! (vezi toată discuția)
Cautiune leona777 leona777 as vrea sa stiu : daca am platit o cautiune in civil ptr suspendare executare silita, si apoi am pierdut procesul, pot recupera cautiunea, sau nu ? multumesc ... (vezi toată discuția)