avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Latimea drumului de acces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Latimea drumului de acces

Buna ziua, este pentru prima oara cand foloesc acest forum...daca ar putea cineva sa ma lamureasca in cateva cuvinte despre autorizatia de constructii a unei case.
Este vorba despre terenul vecinului meu cu o suprafata de aprox 3300mp care se afla in spatele terenului meu tot cu o suprafata de 3300 mp, numai ca el are un drum de acces intre mine si vecinul din drepta lat de 3.5 ml si lung de aprox 180 ml , iar in spatele acestui teren nu este nici un drum de acces ( este o alta proprietate privata care are deschidere pe toata suprafata terenului la cealalta strada), el este la mijloc.
intrebarea mea este, daca el poate sa obtina o autorizatie de constructie pt casa de locuit , avand in vedere ca latimea drumului este de 3.5ml, care face parte tot din proprietatea sa, din cei 3300mp,--de exp: la un incendiu o masina de pompieri ar putea sa intre pe acest drum avand in vedere ca nu are si o alta iesire.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dea30 , utilizator 23:11, 1 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Prevederea legala incidenta in speta:

HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 525/1996 din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism
Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 856 din 27 noiembrie 2002

Articolul 25
Accese carosabile
(1) Autorizarea executarii constructiilor este permisa numai daca exista posibilitati de acces la drumurile publice, direct sau prin servitute, conform destinatiei constructiei. Caracteristicile acceselor la drumurile publice trebuie sa permita interventia mijloacelor de stingere a incendiilor.
(2) In mod exceptional se poate autoriza executarea constructiilor fara indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1), cu avizul unitatii teritoriale de pompieri.
(3) Numarul si configuratia acceselor prevazute la alin. (1) se determina conform anexei nr. 4 la prezentul regulament.
(4) Orice acces la drumurile publice se va face conform avizului si autorizatiei speciale de construire, eliberate de administratorul acestora.
Articolul 26
Accese pietonale
(1) Autorizarea executarii constructiilor si a amenajarilor de orice fel este permisa numai daca se asigura accese pietonale, potrivit importantei si destinatiei constructiei.
(2) In sensul prezentului articol, prin accese pietonale se intelege caile de acces pentru pietoni, dintr-un drum public, care pot fi: trotuare, strazi pietonale, piete pietonale, precum si orice cale de acces public pe terenuri proprietate publica sau, dupa caz, pe terenuri proprietate privata grevate de servitutea de trecere publica, potrivit legii sau obiceiului.
(3) Accesele pietonale vor fi conformate astfel incat sa permita circulatia persoanelor cu handicap si care folosesc mijloace specifice de deplasare.

Anexa nr.4
4.11. – Constructii de locuinte
4.11.1. - Pentru locuinte unifamiliale cu acces si lot propriu se vor asigura:
* accese carosabile pentru locatari;
* acces carosabil pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
* alei (semi)carosabile in interiorul zonelor parcelate, cu o lungime de maximum 25 m vor avea o latime de minimum 3,5 m, iar pentru cele cu lungimi mai mari de 25 m vor fi prevazute supralargiri de depasire si suprafete pentru manevre de intoarcere;
* in cazul unei parcelari pe doua randuri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locala (fundaturi):
* cele cu o lungime de 30 m - o singura banda de 3,5 m latime;
* cele cu o lungime de maximum 100 m - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura si supralargiri pentru manevre de intoarcere la capat.
4.11.2. - Pentru locuinte semicolective cu acces propriu si lot folosit in comun se vor asigura:
* accese carosabile pentru locatari;
* accese de serviciu pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
* in cazul unei parcelari pe doua randuri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locala (fundaturi):
* cele cu o lungime de maximum 30 m - o singura banda de 3,5 m latime;
* cele cu o lungime de 30 m pana la maximum 100 m - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura; supralargiri pentru manevre de intoarcere la capat.
4.11.3. - Locuintele colective cu acces si lot folosit in comun vor fi prevazute cu:
* accese carosabile pentru locatari;
* accese de serviciu pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
* accese la parcaje si garaje.
4.12. – Toate categoriile de constructii
Pentru toate categoriile de constructii si amenajari se vor asigura accese pentru interventii in caz de incendiu, dimensionate conform normelor pentru trafic greu.
In cazul constructiilor ce formeaza curti interioare, asigurarea accesului vehiculelor de pompieri se va face prin ganguri cu o latime minima de 3 m si o inaltime de 3,5 m.
Accesele si pasajele carosabile nu trebuie sa fie obstructionate prin mobilier urban si trebuie sa fie pastrate libere in permanenta.

Deasemenea, trebuie vazut si Regulamentul local de urbanism - Mun. Bucuresti

REGULAMENT LOCAL DE URBANISM A MUNICIPIULUI BUCUREªTI
elaborat de
UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA ªI URBANISM "ION MINCU"
CENTRUL DE CERCETARE, PROIECTARE, EXPERTIZARE ªI CONSULTING

PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIUL BUCUREªTI - ETAPA FINALÃ
- MAPA 4 - REGULAMENTUL LOCAL DE URBANISM AL MUNICIPIULUI BUCUREªTI

[ link extern ]

Cu stima,
legalmgm
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
legalmgm, utilizator
Ce deschide minimă trebuie sa aibă o aleie careare olungime de peste 60 metri de la locuința la sosea(strada)tinind cont că omasina apropierilor să poată intra pină în apropiere incendiului mulțumesc
Așteptăm un răspuns clar o zi plăcută
Vă mulțumim din suflet pentru cele relatate iar vizatorul după terminarea locuințeilui de 20m în loc să facă o deschidere legală a îngustat aleia la 1,60m pe lungime de 6m astfel luindumi din suprafața alei adică în contractul de vânzare cumpărare este de 48mp și rămîne doar 44mp cu o schiță care arată că lipsesc 4mp și că se învecinează cu Str.,, fals"pină la stradă mai sunt peste 20 metri ce-i de făcut mulțumesc o zi plăcută tuturor
Chifoi a scris:

Ce deschide minimă trebuie sa aibă o aleie careare olungime de peste 60 metri de la locuința la sosea(strada)tinind cont că omasina apropierilor să poată intra pină în apropiere incendiului mulțumesc
Așteptăm un răspuns clar o zi plăcută



Buna ziua! M-ar interesa foarte mult daca ati rezolvat cu aceasta intrebare sau daca ati aflat ceva legat de asta, ma aflu in aceeasi postura ca dumneavoastra, va rog sa imi raspundeti, va multumesc!
Buna seara,
In legatura cu latimile drumurilor...e reglementat cumva ca in zona de dealuri,acestea pot avea latime de 6m?
Am cumparat o parcela de 531mp acum 2 ani,iar atunci la primarie mi s a spus ca drumul de acces trebuie sa aibe 6m iar parcela minim 500mp pt a putea construi.Acum se cer 9m latime de drum,iar daca ar fi sa cedez din parcela ca acesta sa ajunga la latimea ceruta,parcela ar scadea sub 500mp ,deci iar nu primesc autorizatie.
Nu stiu ce sa fac in acest caz..
Va multumesc daca ma poate ajuta cineva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2020
dea30, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Latimea minima a unui drum de acces in interiorul curtii - partaj flori9 flori9 Exista vreo lege care sa spuna exact care este latimea minima a unui drum de acces in interiorul curtii, la un partaj ce urmeaza sa se faca? (vezi toată discuția)
Drum de servitute + limit min deschidere constructie MTIC MTIC Care este limita minima pentru un drum de servitute? Care este suprafata minima pentru consyructioa unei case in mediu rurar? Care este dechidrere minima la ... (vezi toată discuția)
Distanta legala pt. drum de servitute: 4m sau 7m? gabi-mirela gabi-mirela In anul 2007 am achizitionat un teren in Domnesti-Ilfov care beneficiaza de un drum de servitute cu latimea de 4m si lungimea de 60m. In anul 2010 am vrut ... (vezi toată discuția)