avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condamnat definitiv - schimbare condamnare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condamnat definitiv - schimbare condamnare

se poate comuta pedeapsa cu amenda sau control judiciar la o sentinta in executare?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:46, 10 Februarie 2014
Da, se poate in cazul amenzii, controlul judiciar insa este o masura preventiva dispusa in timpul urmaririi penale de procuror, de judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţa de judecată, în cursul judecăţii, care insa se poate inlocui cu arestarea preventiva daca este cazul.
ART. 63*) C.P.
Înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii
(1) Dacă persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.
(2) Dacă amenda neexecutată a însoţit pedeapsa închisorii, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare, care se adaugă la pedeapsa închisorii, pedeapsa astfel rezultată fiind considerată o singură pedeapsă.
(3) În cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, în condiţiile alin. (1) şi alin. (2), unei zile-amendă îi corespunde o zi de închisoare.
#CIN
*) A se vedea şi art. 14 alin. (1) din Legea nr. 187/2012 (#M3), articol reprodus în nota 2 de la sfârşitul textului actualizat.

#B
ART. 64*)
Executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii
(1) În cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată în tot sau în parte din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimţământul acesteia, instanţa înlocuieşte obligaţia de plată a amenzii neexecutate cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Unei zile-amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunităţii.
(2) Dacă amenda înlocuită conform dispoziţiilor alin. (1) a însoţit pedeapsa închisorii, obligaţia de muncă în folosul comunităţii se execută după executarea pedepsei închisorii.
(3) Coordonarea executării obligaţiei de muncă în folosul comunităţii se face de serviciul de probaţiune.
(4) Executarea muncii în folosul comunităţii dispusă în condiţiile alin. (1) încetează prin plata amenzii corespunzătoare zilelor-amendă rămase neexecutate.
(5) Instanţa înlocuieşte zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunităţii cu un număr corespunzător de zile cu închisoare, dacă:
a) persoana condamnată nu execută obligaţia de muncă în folosul comunităţii în condiţiile stabilite de instanţă;
#M3
b) persoana condamnată săvârşeşte o nouă infracţiune descoperită înainte de executarea integrală a obligaţiei de muncă în folosul comunităţii. Zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunităţii la data condamnării definitive pentru noua infracţiune, înlocuite cu închisoarea, se adaugă la pedeapsa pentru noua infracţiune.
#B
(6) Dacă persoana condamnată, aflată în situaţia prevăzută în alin. (1), nu îşi dă consimţământul la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, amenda neexecutată se înlocuieşte cu pedeapsa închisorii conform art. 63.
#CIN
*) A se vedea şi art. 14 alin. (2) din Legea nr. 187/2012 (#M3), articol reprodus în nota 2 de la sfârşitul textului actualizat.

ART. 586 C.P.P.
Înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii
(1) Înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, în cazul prevăzut la art. 63 din Codul penal, se dispune de instanţa de executare.
(2) Sesizarea instanţei se face din oficiu sau de către organul care, potrivit legii, execută amenda.
(3) Condamnatul este citat la judecarea sesizării, iar dacă nu are avocat instanţa numeşte unul din oficiu.
(4) Condamnatul privat de libertate va fi adus la judecată.
(5) Hotărârea de înlocuire, rămasă definitivă, se pune în executare potrivit dispoziţiilor art. 555 - 557. În situaţia în care amenda a însoţit pedeapsa închisorii, se va emite un nou mandat de executare pentru pedeapsa rezultată potrivit art. 63 alin. (2) din Codul penal.
(6) Dacă persoana condamnată achită amenda pe parcursul soluţionării cauzei, sesizarea va fi respinsă ca neîntemeiată.
imi cer scuze nu am fost suficient de explicit
cazul concret:
am 3 ani si 6 luni din care am facut 1an jumatate (pt inselaciune) ... se poate schimba cu amenda sau control judiciar ?
Nu se poate, cat despre controlul judiciar v-am explicat ca este o masura preventiva, daca ati fost condamnat, iese din discutie.
Daca sunteti condamnat definitiv nu mai aveti ce sa faceti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare legislatie didi23 didi23 buna. as dori sa intreb daca s-a schimbat ceva in legislatia rutiera sau penala, dupa noile reglementari, in legatura cu art 85 de mai jos in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal kuykpopyk kuykpopyk care va fi noul cod penal... ma intereseaza pentru infactiuni la codul rutier. pentru acuzatiile conducere fara permis si conducerea unui autoturism ... (vezi toată discuția)
Comunicare minuta penală liviu1976 liviu1976 \"In baza art 335 al 2 Cu art. 396 al 10 Cpp condamna pe inculpatul------la 5400 lei amendă penală, respectiv 180 zile amendă, cuantumului unei zile amendă ... (vezi toată discuția)