avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Memoriu FMI
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Memoriu FMI

Memoriu din partea grupului de firme de consultanta Big 4
PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst&Young, Deloitte Tohmatsu & Touche

cu privire la aspecte technice din Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG)
privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale pe 2009


Ordonanta incalca tratatul Comunitatii Europene, conform jurisprudentei Curtii Europene de Justitie; acest tip de impozit este actualmente pe cale de eliminare in alte state UE; intr-un document al FMI se precizeaza ca impozitul minim pe profit, calculat la nivelul veniturilor brute, este inechitabil si distorsioneaza activitatea economica - sunt numai cateva din argumentele celor mai mari 4 jucatori pe piata de consultanta: PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst&Young, Deloitte Tohmatsu & Touche, incluse intr-un memoriu obtinut de HotNews.ro.

Memoriul contine observatii legate de introducerea impozitului forfater, limitarea deductibilitatii TVA precum si alte aspecte ale Ordonantei privind rectificarea bugetara, publicata marti, 14 aprilie, in Monitorul Oficial.

Precizam ca memoriul a fost intocmit pe baza proiectului de Ordonanta si a fost remis, inaintea adoptarii textului final in Guvern, patronatelor care au participat la discutiile cu Ministerul Finantelor Publice.

Cateva observatii legate de impozitul forfetar:


•Acest tip de impozit este actualmente pe cale de eliminare in alte state UE

Alte tari au introdus impozite similare cu impozitul pe profit minim (Franta, Ungaria) in perioade de boom economic, cand suspiciunea vis-a-vis de incercarea contribuabililor de a-si creste artificial cheltuielile poate fi intr-o oarecare masura justificata; dar in vremuri de criza, aceasta suspiciune nu are nicio baza; pe cale de consecinta, tari ca Franta si Ungaria lucreaza la eliminarea acestui impozit.


•Masurile anti-abuz prevazute de Ordonanta constituie restrictionari ale libertatilor fundamentale daca nu sunt justificate. Introducerea impozitului pe profit minim si nedeductibilitatea cheltuielilor cu parcul auto reprezinta masuri anti-evazioniste sau masuri anti-abuz.

Astfel de masuri reprezinta restrictii la libertatile de piata interna si sunt interzise de Tratatul UE in afara cazului in care sunt justificate. Potrivit deciziei din Cazul CEJ Halifax (C-255/02), „…masurile anti-abuz nu sunt justificate daca activitatea economica desfasurata poate avea ca explicatii alte motive decat simpla dobandire de avantaje fiscale.” Astfel, masurile introduse de OUG nu sunt justificate in cazul companiilor care
inregistreaza pierderi reale din activitatea economica.


•Opinia FMI privind impozitele minime

In studiul „Norme de elaborare a legislatiei fiscale” (Tax Law Design and Drafting, volum 1; 1996; Victor Thuronyi, ed.), Capitolul 12, Presumptive Taxation (Impozite forfetare), specialistii FMI conchid ca impozitul minim pe profit, calculat la nivelul veniturilor brute, este inechitabil si distorsioneaza activitatea economica. Conform expertilor FMI, sistemul de impunere adus de ordonanta nu are absolut nicio calitate in afara faptului ca este usor de administrat si are ca efect, pe termen scurt, o crestere marginala a veniturilor fiscale. Tot FMI-ul arata, insa, ca exact aceleasi caracteristici le au impozitele pe vanzari, ori, daca scopul este introducerea unei taxe cu aceste calitati, guvernul n-ar trebui sa o deghizeze intr-un alt impozit, ci sa o adopte in mod explicit.

Alte discuții în legătură

Reducere 25% la brutul bugetarilor ContSters70098 ContSters70098 buna seara ce parere aveti de masura pe care vrea Guvernul sa o puna in aplicare? credeti ca va rezolva problemele tarii? credeti ca, spre exemplu, suma de ... (vezi toată discuția)
Starea bugetara vs starea natiunii Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Joi, revista Capital a publicat un articol despre situatia macro-economica a Romaniei in care se arata ca la nivel de politica economica si bugetara stam ... (vezi toată discuția)
Absorbtie contra impozit forfetar trope_doi trope_doi Pfuu... Nu prea stiu cum sa formulez intrebarile... si incep prin exemplificare... O S.C. – o numesc Y - (platitoare de impozit pe profit, care n-ar ... (vezi toată discuția)