avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Ce cheltuieli presupune procedura de insolventa?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Ce cheltuieli presupune procedura de insolventa?

Buna,
As avea nevoie de niste informatii legate de procedura de insolventa. Am deschis o firma de prestari serv(montari termopane) in sept 2008.Suntem 2 asociati din care unul este si administrator.Avem 1 salariat(administratorul), care a si intrat in somaj luna aceasta din cauza lipsei acute de comenzi.
Desi am venit cu contributie proprie in firma(aprox 4000€) nu am reusit sa scoatem firma la liman, macar sa-si acopere cheltuielile in aceasta perioada de criza.
Activele sunt nesemnificative(un calculator, mobilier de birou, scule).
Nu avem datorii la stat, dar avem de recuperat ceva tva.
Problema e ca avem 2 contracte de telefonie(fixa si mobila) pe 2 ANI, care nu pot fi reziliate inainte de termen.
Ca datorii avem doar chiria pe spatiu(pe 1 luna), contabilul si abonamentele la telefon(luna curenta) In total aprox. 2000 ron.
Pt ca nu vrem sa ne afundam si mai mult in datorii, am predat si spatiul.
Vrem sa declaram procedura de insolventa, urmata de faliment, altfel nu putem scapa de contractele la telef.
Exista vreo suma limita datorata creditorilor care sa conditioneze declararea procedurii de insolventa?
Am inteles ca cererea se face la judecatorie. Stiti cumva cat costa aceasta procedura?
Societatea fiind in imposibilitate de plata, trebuie sa plateasca asociatii?
Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 06:24, 29 Aprilie 2009
Buna ziua,

Va cer si eu parerea intr-o situatie ce mie mi se pare destul de "putreda". O ruda de-a mea care este acum la "frumoasa" varsta de 81 de ani mi-a lasat mie o mare problema pe cap. A inchis acum 5 ani punctele de lucru la un SRL, incetand activitatea. Nedepunand actele la registrul comertului cativa ani la rand, societatea s-a dizolvat de drept. Acum vreo doua-trei luni am primit o notificare de la un lichidator(practician in insolventa) prin care ni s-a solicitat sa ii punem la dispozitie un lung sir de documente contabile si juridice. Prostia mea este ca nu m-am implicat de atunci si ca nu am contactat lichidatorul sa vad despre ce este vorba.
Recent, am primit o citatie prin care suntem chemati in instanta in calitate de debitor, pentru Fond - procedura insolventei. Termenul este saptamana viitoare.
De aici am preluat eu "cazul" ca sa nu se intample cine stie ce prostie din ignoranta noastra.

De aici incepe partea dubioasa. Am sunat lichidatorul si i-am solicitat o intrevedere. M-a poftit la birou si mi-a comunicat ca nu este nicio problema, ca firma va intra in faliment si ca noi nu trebuie sa facem nimic, decat sa ii punem lui la dispozitie documentele solicitate. Mi-a aratat de la distanta o fisa fiscala prin care noi am fi datori la stat cam 200 de lei. In gandul meu mi-am zis ca ii platim si se rezolva, gata! Dar atunci mi-a dat lovitura de gratie si mi-a comunicat ca aceasta procedura ma va costa cam 35 milioane (3500 ron), in care intra publicarea falimentului in 2 ziare cu tiraj national si onorariul lichidatorului. Mi-a zis de asemenea ca e inutil sa ma prezint la tribunal la termenul de saptamana viitoare.
Nu sunt la curent cu onorariile celorlalti lichidatori dar mie mi s-a parut exagerat de mare si am intrat sa va cer sfaturile dvs. Sper sa ma ajutati ca nu cumva sa fiu pacalit ca ursul :)
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
snakey, utilizator
1.Avand in vedere ca suma este infim de mica ( creanta ), mergeti la administratia financiara , cereti fisa pe platitor ( aceea pe care ati vazut-o la lichidator ) si platiti la trezorerie cei 200 lei care reprezinta probabil niste penalizari de intarziere acumulate in timp. Va prezentati in instanta cu chitanta care atesta plata creantei si nu se deschide procedura insolventei.
Lichidatorul va trebui sa radieze firma in baza legii 31
2.Referitor la onorariul lichidatorului acesta este stabilit de catre judecator . Intrati pe site-ul ONRC , linkul de mai jos
[ link extern ]
si o sa vedeti incheierea judecatorului delegat la Reg comertului care cuprinde si onorariul.
Daca se deschide procedura insolventei judecatorul stabileste un alt onorariu care in principiu este mai mare decat primul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma, datorii, forfetar Melidna12 Melidna12 Buna ziua! Ce modalitate de inchidere, declarare faliment, etc are o firma care nu a avut nici un fel de activitate dar din cauza neglijentei asociatilor a ... (vezi toată discuția)
Buna seara , am si eu o intrebare. am o firma care am deschis-o ... mariodurlej mariodurlej Buna seara , am si eu o intrebare. Am o firma care am deschis-o din 2008 si nu a fost folosita niciodata ,pana in 2014 am depus bilanturile dupa plecand ... (vezi toată discuția)
Lichidare /faliment /dizolvare unemigrant unemigrant Buna ziua ! Am sa incerc sa fiu scurt si la obiect : -in 2008 am deschis o firma impreuna cu 2 asociati - in 2009 am lasat firma si am plecat din tara, ... (vezi toată discuția)