avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj absolvent liceu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj absolvent liceu

Daca in timpul celor sase luni de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventii de liceu, reusesc sa ma angajez ( mai precis in ultima luna ) , mai primesc indemnizatia?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:36, 12 Februarie 2014
1. - Daca va angajati cu contract individual de munca (CIM) cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 12 luni va inceteaaza plata indemnizatiei de somaj.
- Dar veti primi 30% din indemnizatia de somaj pe perioada care a mai ramas din cele 6 luni de somaj.

2. - Daca va angajati cu CIM pe perioada determinata de cel mult 12 luni atunci se suspenda plata indemnziatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
- Cererea de reluare in plata a indemnizatiei de somaj se face in termen de 30 de zile de la data incetarii CIM.
Ulterior lansarii intrebarii mele, m-am documentat si cu tot respectul, imi permit sa va contrazic. 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj primesc potrivit art.72, somerii prevazuti la art.17 alin 1, unde nu sunt inclusi absolventii de invatamant. Acestia figureaza ca asimilati somerilor conform art.17 alin 2 si care conform art.73 .1 alin 2, beneficiaza de intreaga indemnizatie, ca si cum nu s-ar fi angajat. Gresesc, oare ?
Aveti dreptate, va redau, integral, articolul 73^1 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73.1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.

(5) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2):
a) absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncã sau de serviciu;
b) absolvenţii care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani;
c) absolvenţii care la data solicitãrii dreptului urmeazã o formã de învãţãmânt;
d) absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt faţã de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncã;
e) absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

(6) Persoanele care beneficiaza de prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii, prevazuta la alin. (1), au dreptul la mentinerea primei acordate si in situatia in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in conditiile in care incadrarea in munca la cel de-al doilea angajator se realizeaza in aceleasi conditii, respectiv cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajator pentru angajarea cu contract munca loredana-elena90 loredana-elena90 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Momentan sunt studenta la master, anul I, zi (absolventa studii de licenta in 2013). In acest moment am contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Prima de angajare Annna27 Annna27 Buna ! Am o intrebare ! In momentul de fata lucrez de o luna si intre timp m-am inscris si la o alta universitate , pot sa beneficiez de aceasta prima de ... (vezi toată discuția)
Somaj de studii , angajare in timpul somajului ce implica stefimihai stefimihai buna ziua . am si eu o intrebare : sunt in somaj dupa terminarea facultatii . am luat somaj doar o luna iar luna urmatoare urmeaza sa ma angajez . am semnat ... (vezi toată discuția)