avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita imobil bun comun sot si sotie
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita imobil bun comun sot si sotie

Cazul este urmatorul:
Sotul a luat un credit auto in urma cu 5 ani.
Masina a fost lasata unei cunostinte pentru a se folosi de ea, in schimbul platii ratelor.
Acea persoana a folosit masina fara sa plateasca macar o rata, a avut un accident si a dezmembrat masina pt piese.
Banca neavand alte bunuri sa execute au ajuns la imobilul proprietate comuna a celor doi soti.
Imobilul este cumparat pe legea 112, in martie urmand sa se implineasca termenul legal de vanzare si implicit scoaterea apartamentului la licitatie.
Ce solutii sunt pentru a contesta aceasta executare?
Mentionez ca sotia sufera de handicap gradul 1, deplasabila doar in carucior.
Cel mai recent răspuns: Costiin , utilizator 15:34, 17 Februarie 2014
In ceea ce priveste "cunostinta" care a folosit si accidentat masina, sotii sunt cu el intr-un raport juridic separat si nu are legatura cu executarea silita. Pentru obligatiile asumate in comun de ambii soti in legatura cu dobandirea unor bunuri comune ( daca erau casatoriti la data contractarii creditului) ei vor raspunde cu bunurile comune, deci si cu imobilul.
Chiar daca nu este un credit ipotecar si este doar pe numele sotului ?
Nu trebuie sa fie credit ipotecar. In momentul in care ati semnat uncontract de credit cu o banca/societate de leasing, aceasta devine creditor chirografar, adica are drept de gaj asupra patrimoniului imprumutatului. Adica asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, veniturilor, depozitelor etc. Adica si asupra imobilului. Daca imprumutul e facut doar de catre unul dintre soti, iar bunul e comun, se poate cere partaj de catre creditor.
Costiin a scris:

Chiar daca nu este un credit ipotecar si este doar pe numele sotului ?


Sotul a cumparat masina cu ajutorul unui credit. Daca erau casatoriti, a devenit bun comun. Asta chiar daca apare doar el in contractul de credit. Devenind bun comun si obligatia corelata dobandirii bunului, respectiv restituirea creditului auto a devenit comuna. exista poate posibilitatea sa se demonstreze de catre sotie ca in realitate bunul nu a intrat in patrimoniul comun, dar aceasta tine de fondul dreptului.
Puteti contesta executarea, nu trebuie sa lase sa treaca mai mult de 15 zile de la primirea somatiei.
De cand nu s-a mai platit exact acest credit ?
Puteti contesta si sa invocati prescriptia sau /si faptul ca nu a fost o datorie comuna.

Alte discuții în legătură

Incuviinþare executare silitã NELYYY NELYYY Buna seara, Va rog sa ma ajutati intr-o problema delicata. Sotul meu a facut un credit de nevoi personale ( MENTIONEZ CA NU SUNT PARTE DIN CONTRACT) in ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi personale neplătit codreanuadrian1958@gmail.com codreanuadrian1958@gmail.com Am luat un credit de nevoi personale si după câteva rate nu am mai putut plati creditul. In data de 10.05.2017 am fost contactat de către Secapital sarl ca ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a creditorului actual GEO GEO GEO GEO GEO GEO Buna ziua, In noiembrie 2017,firma de recuperari creante Secapital SaRL a solicitat la BEJ o executare silita,s-a incuviintat la Judecatorie executarea pe ... (vezi toată discuția)