avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se pot prescrie ratele de credit in perioada de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Se pot prescrie ratele de credit in perioada de executare?

Buna ziua. Daca spre exemplu o persoana este in stadiul de executare silita asupra a 2 imprumuturi restante si are poprire pe contul cu salariu, as vrea sa aflu urmatoarele:

1) i se poate popri persoanei respective pe cont intre salariul?
2) cum sa procedeze ca sa informeze cel de-al doilea executor ca are o alta executare silita in curs, de care sa ia in seama cel de-al doilea executor?
3) impiedica aceasta poprire ca persoana respectiva sa isi faca cont curent si sa plateasca de buna voie ratele peste maxim plafonului de poprire?
4) exista posibilitatea ca, in cazul in care debitorul silit nu reuseste prin plata ratelor plafonate si executate silit sa acopere in termen de 3 ani toata datoria, sa se prescrie in perioada executata silit datoria neachitata?
5) daca pe langa cele 2 executari silite pentru credite neachitate, persoana respectiva mai are de platit si o pensie de intretinere minor, beneficiaza de o limitare procentuala a datoriei din salariu, la valoarea cumulata a debitului, si care este ordinea de prioritate la plata a celor 3 datorii?

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 10:24, 16 Februarie 2014
In cazul existentei de mai multe debite se poate dispune poprire 1/2 drepturi salariale
In cazul conturilor bancare ,se dispune procedura de executare silita respectiv blocarea acestora
Executorul judecatoresc la staruinta creditorului poate solicita desfasurarea procedurii de executare silita pe o perioada mult mai mare de 3 ani
Executorul judecatoresc cu scopul legitim recuperare debit poate dispune procedura de executare silita asupra bunurilor in evidenta debitorului,bunuri mobile/imobile/conturi/drepturi salariale-prezente si viitoare,pana la concurenta debitului de recuperat
Termenul general de prescriptie este intrerupt si se reia un nou termen cu ocazia fiecarui act procedural intocmit de executorul judecatoresc
1.Nu se poate popri tot salariul ci doar 1/2 din venitul lunar net, atunci cand exsta mai multi creditori.

2. Daca creantele au aceeasi ordine de preferinta, suma poprita se repartizeaza intre creditori proportional cu creanta fiecaruia.

3. Un eventual cont nou deschis va putea fi de asemenea poprit. Cel mai bine ar fi sa alimentati contul poprit cu sume de bani, insa acestia se vor imparti proprotional intre creditori. Puteti achita o suma mai mare si in contul pe care vi l-a indicat executorul in somatie.

4. Nu se va prescrie in 3 ani atata timp cat lunar se popresc sume de bani, fiecare plata intrerupand termenul de prescriptie.Poprirea va continua pana la recuperarea integrala a sumei datorate.

5. Nu exista limitare procentuala daca exista o obligatie de plata a unei pensii de intretinere.

Art. 864 - Rangul creanţelor cu preferinţă generală

(1) În cazul în care urmărirea silită a fost pornită de mai mulţi creditori sau când, până la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus şi alţi creditori titlurile lor, executorul judecătoresc procedează la distribuirea sumei potrivit următoarei ordini de preferinţă, dacă legea nu prevede altfel:
a) creanţele reprezentând cheltuieli de judecată, pentru măsuri asigurătorii sau de executare silită, pentru conservarea bunurilor al căror preţ se distribuie, orice alte cheltuieli făcute în interesul comun al creditorilor, precum şi creanţele născute împotriva debitorului pentru cheltuielile efectuate cu ocazia îndeplinirii condiţiilor sau formalităţilor prevăzute de lege pentru dobândirea dreptului asupra bunului adjudecat şi înscrierea acestuia în registrul de publicitate;
b) cheltuielile de înmormântare a debitorului, în raport cu condiţia şi starea acestuia;
c) creanţele reprezentând salarii şi alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru întreţinerea şi îngrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporară de muncă, prevenirea îmbolnăvirilor, refacerea sau întărirea sănătăţii, ajutoarele de deces, acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi creanţele reprezentând obligaţia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii;
d) creanţele rezultând din obligaţia legală de întreţinere, alocaţii pentru copii sau obligaţia de plată a altor sume periodice destinate asigurării mijloacelor de existenţă;
e) creanţele fiscale provenite din impozite, taxe, contribuţii şi din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor locale şi bugetelor fondurilor speciale;
f) creanţele rezultând din împrumuturi acordate de stat;
g) creanţele reprezentând despăgubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietăţii publice prin fapte ilicite;
h) creanţele rezultând din împrumuturi bancare, din livrări de produse, prestări de servicii sau executări de lucrări, precum şi din chirii sau arenzi;
i) creanţele reprezentând amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
j) alte creanţe.

(2) Dispoziţiile privind subrogaţia legală rămân aplicabile în folosul celui care achită oricare dintre creanţele prevăzute la alin. (1).

(3) În cazul creanţelor care au aceeaşi ordine de preferinţă, dacă legea nu prevede altfel, suma realizată se repartizează între creditori proporţional cu creanţa fiecăruia.

Multumesc mult pentru lamuriri. M-am lamurit asupra multor aspecte. Mai am totusi o nelamurire.
Stiu ca pentru proportionalizarea datoriilor se aplica prevederile art. 728 din codul de procedura civila si art. 529 si urmatoarele din codul civil, in cazul executarii silite pentru credite restante si pentru plata (chiar de buna voie) a obligatiei de intretinere a unui minor.

Totusi nu imi dau seama cum se pot determina cuantumurile a 2 executari silite pentru 2 credite restante si pentru plata obligatiei de intretinere a unui minor dintr-un singur venit reprezentand salariu, tinand cont de proportiile/fractiile fiecarei datorii. (Mentionez ca debitorul nu are alte bunuri mobile si imobile in afara de salariu).

Ar intra in concurenta si plata obligatiei de intretinere a minorului (care nu are caracter executoriu) impreuna cu cele 2 executari silite?
Ce formula s-ar aplica pentru determinarea cuantumului fiecarei datorii?
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
eagle_free, utilizator
Ar trebui sa expuneti problema cu care va confruntati ca sa discutam pe cazul concret.
Daca face o plata benevola ca pensie de intretinere e una, daca e executata silit, e alta.
Vorbind doar de popriri, se poate pune poprire pe 1/2 din salariu cand sunt mai mult creditori.
Daca se infiinteaza poprire si pt pensie, asta are prioritate si se va retine din slariu cat s-a stabilit, apoi fiecare creditor- bancile vor imparti cat le ramane pana la jumatate din salariu.
Daca salariatul plateste din mana pensia stabilita si vin creditorii si ii iau jumatate din salariu, angajatul e indreptatit sa depuna contestatie la executare.
Stiu ca potrivit art. 864 - Rangul creanţelor cu preferinţă generală:
(1) În cazul în care urmărirea silită a fost pornită de mai mulţi creditori sau când, până la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus şi alţi creditori titlurile lor, executorul judecătoresc procedează la distribuirea sumei potrivit următoarei ordini de preferinţă, dacă legea nu prevede altfel:
d) creanţele rezultând din obligaţia legală de întreţinere, alocaţii pentru copii sau obligaţia de plată a altor sume periodice destinate asigurării mijloacelor de existenţă;
..........
h) creanţele rezultând din împrumuturi bancare.

Prietenul despre care va intreb are 2 executari silite pentru imprumuturi bancare si o obligatie legala de intretinere pentru un minor care nu este urmarita silit si nici nu a fost instiiintat in scris pentru plata ei, dar pe care sa o plateasca benevol, singurul bun al debitorului susceptibil de a fi urmarit fiind salariul.

Pentru a nu risca eventuale probleme din partea creditorilor (bancile) sau a executorilor judecatoresti, poate opune acestora plata cu prioritate a obligatiei de intretinere pentru copilul minor in baza prevederilor art. 864 alin. (1) din codul de procedura civila, si sa plateasca cele 2 imprumuturi bancare din diferenta ramasa pana la 1/2 din salariu.
Intreb de aceasta situatie, avand in vedere ca aceasta obligatie de intretinere nu este urmarita silit asa cum prevad dispozitiile art. 864?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
eagle_free, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare ca urmare a pierderii unui proces de partaj fagh adriana fagh adriana Am un credit de nevoi personale inscris la AEGRM de catre banca . In cazul in care, in urma pierderii unui proces de partaj cu fostul sotul , as fi executata ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar- recuperare sume cu titlu de creanta Ramona Geambasu Ramona Geambasu Buna ziua, As dori sa ma asigur ca din articolul de mai jos,executorul judecatoresc este obligat la final,dupa incheierea actului de adjudecare dupa ... (vezi toată discuția)
Ordinea popririlor pe salarii mumycs mumycs Buna ziua. Va rog sa ma ajutati referitor la articolul 865 din codul de procedura civila - rangul creantelor. Speta este urmatoarea : societatea primeste, ... (vezi toată discuția)