avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se pot prescrie ratele de credit in perioada de ...
Discuție deschisă în Executare silită

Se pot prescrie ratele de credit in perioada de executare?

Buna ziua. Daca spre exemplu o persoana este in stadiul de executare silita asupra a 2 imprumuturi restante si are poprire pe contul cu salariu, as vrea sa aflu urmatoarele:

1) i se poate popri persoanei respective pe cont intre salariul?
2) cum sa procedeze ca sa informeze cel de-al doilea executor ca are o alta executare silita in curs, de care sa ia in seama cel de-al doilea executor?
3) impiedica aceasta poprire ca persoana respectiva sa isi faca cont curent si sa plateasca de buna voie ratele peste maxim plafonului de poprire?
4) exista posibilitatea ca, in cazul in care debitorul silit nu reuseste prin plata ratelor plafonate si executate silit sa acopere in termen de 3 ani toata datoria, sa se prescrie in perioada executata silit datoria neachitata?
5) daca pe langa cele 2 executari silite pentru credite neachitate, persoana respectiva mai are de platit si o pensie de intretinere minor, beneficiaza de o limitare procentuala a datoriei din salariu, la valoarea cumulata a debitului, si care este ordinea de prioritate la plata a celor 3 datorii?

Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 10:24, 16 Februarie 2014
Mai intai se fac retinerile de 33% din salariul net lunar si se vireaza aceasta suma in contul reprezentantului legal al copiilor minori. Din suma ramasa dvs tertul poprit (angajatorul) va retine 17% si ii vireaza in contul comunicat de executor prin Somatia si dispozitia de poprire....Ori se vireaza la Banca restul de salariu, iar din aceasta suma banca distribuie fiecarui executor o cata parte egala, situatie care se repeat pana la stingerea debitului comunicat de fiecare dintre acestia....Cam asa opereaza executarea...
Eu ma intalnit o speta in care o Banca a executat suma din contul clientului, desi aceasta suma era in mare parte virata de stat cu titlu de alocatie copil, primita de debitor pentru copilul sau minor....Asta chiar daca Bnaca trebuia sa cunoasca prev art 409 al 7 CPC (actual 728 al.7).....ce ziceti de asta?
ce plateste dansul pensie de intretinere, e problema lui poate sa dea si in alta parte sau copilul il putea avea acasa in intretinerea sa. dansul poate considera ca minorul are nevoi ede mai mult sii ii poate da 1/2 din salariu, asta nu inseamna ca nu poate fi deloc executat pt ca deja plateste 1/2 din salariu copilului lui.
1/2 din salariu va fi poprit pt cei doi creditori. Daca vrea sa se tine cont de cat plateste pensie, ori face contestatie la executare, ori executa silit si pensia.


Mai intai se fac retinerile de 33% din salariul net lunar si se vireaza aceasta suma in contul reprezentantului legal al copiilor minori.


D-le avocat, nu i se retine pt pensie din salariu si e vb de un singur copil.

In multe cazuri, se fac ca nu vad ca e vb de alocatie sau de salariu deja poprit la sursa, blocheaza contul si gata, mai departe esti pus pe drumuri..



Am intrat putin inceata cu aceste exemple...:)

Daca ne raportam totusi la prevederile art. 864 din codul de procedura civila, in situatia in care se plateste minimul prevazut de lege in cazul fiecarei creante, eu am inteles urmatorul lucru:
- se plateste in ordinea/rangul de preferinta pensia de intretinere in procent de 33% din salariu, pensia de intretinere intrucat aceasta este reglementata cu prioritate (la lit. d) fata de creantele rezultand din imprumuturi bancare care sunt reglementate la lit. h).
- dupa care se distribuie suma de 17% din salariu ramasa pentru stingerea celor 2 imprumuturi, proportional cu valoarea fiecarei creante in conformitate cu art. 864 alin. (3) cod procedura civila, avand in vedere ca cele 2 imprumuturi au aceeasi ordine de preferinta.

Fiind acum lamurit, cred ca o sa procedam asa:
- o sa luam o adeverinta de la angajator explicita din care sa reiasa drepturile salariale cu caracter periodic;
- o sa facem un calcul cu distribuirea corecta a sumelor si cu indicarea temeiurilor legale;
- dupa care, o sa facem o adresa la banca la care atasam adeverinta de la angajator si calculul sumelor, solicitand ca banca sa procedeze corect cu distribuirea sumelor.

In felul asta, banca poate isi va apleca atentia mai mult asupra modului cum trebuie sa distribuire sumele, chiar daca calculul nostru nu o sa fie in totalitate corect, cel putin va tine cont de ordinea de distribuire si proportii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare ca urmare a pierderii unui proces de partaj fagh adriana fagh adriana Am un credit de nevoi personale inscris la AEGRM de catre banca . In cazul in care, in urma pierderii unui proces de partaj cu fostul sotul , as fi executata ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar- recuperare sume cu titlu de creanta Ramona Geambasu Ramona Geambasu Buna ziua, As dori sa ma asigur ca din articolul de mai jos,executorul judecatoresc este obligat la final,dupa incheierea actului de adjudecare dupa ... (vezi toată discuția)
Ordinea popririlor pe salarii mumycs mumycs Buna ziua. Va rog sa ma ajutati referitor la articolul 865 din codul de procedura civila - rangul creantelor. Speta este urmatoarea : societatea primeste, ... (vezi toată discuția)