avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Limba romana
Discuție deschisă în Cultură generală

Limba romana

Va rog sa-mi spuneti daca utilizarea cuvantului "nivel" este corecta in urmatoarele cazuri:
1. "La nivelul institutiei exista 7 angajati."
2. "S-a incheiat deszapezirea la nivelul judetului."
3. "La nivelul primariei s-au luat masurile necesare."

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mircea2103 , utilizator 15:23, 3 Iulie 2014
De ce sa nu fie? Se refera la ierarhizare.
Puteti fi putin mai concreta? Despre ce ierarhizare este vorba atunci cand institutia are 7 angajati, sau in cadrul primariei s-au luat niste masuri (de igienizare a toaletelor, de exemplu)?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2014
mircea2103, utilizator
Sunt folosite corect.

1 + 3. In cadrul unei anumite institutii.
2. Se refera la o anumita regiune (cea a judetului).

[ link extern ]
DEX spune ca:

NIVÉL1 ~uri n. 1) Înălțime a unui loc în raport cu un plan orizontal dat. ◊ ~ul mării nivelui zero al mării în raport cu care se determină altitudinile formelor de relief. Curbă (sau linie) de ~ linie de pe hartă care unește punctele cu aceeași altitudine. Pasaj de ~ punct de întretăiere, la aceeași altitudine, a două căi de comunicație. 2) Fiecare dintre părțile care cuprind încăperile de pe același plan orizontal dintr-o clădire; etaj; cat. 3) fig. Treaptă de dezvoltare a ceva; măsură în care se manifestă evoluția unui lucru. ~ de dezvoltare. ~ științific. ~ artistic. ~ intelectual. ◊ ~ de trai (sau ~ul vieții) măsură în care sunt satisfăcute necesitățile materiale și spirituale ale populației unei țări, într-o anumită perioadă de timp; grad al bunăstării. La același ~ pe aceeași treaptă; pe același plan. A fi la ~ a corespunde (perfect) cerințelor. 4) geol. Subdiviziune a etajelor și a subetajelor. 5) fiz. tehn. Valoare a unei mărimi în raport cu o valoare de referință. ~ de energie. /v. a nivela

Nu gasesc nici un exemplu in care "la nivelul..." sa fie sinonim cu "in cadrul..." sau "in regiunea (geografica)...".
Inteleg "la nivelul gatului" in loc de "in dreptul (in regiunea) gatului" (cand este vorba despre zone ale corpului uman dispuse pe verticala) sau "la nivelul padurii de foioase" (cand vorbesc despre zonele pe verticala ale unui munte) dar "la nivelul judetului" mi-e greu sa inteleg.
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
mircea2103, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri europene pentru studenti corsalex corsalex Buna seara, Am 21 ani, sunt student in anul 2 la Inginerie Mecanica si Electrica si as vrea sa stiu daca as putea obtine fonduri europene nerambursabile si ... (vezi toată discuția)
Regionalizarea româniei - intre proiect si realitate si superbaronii eliasav eliasav Atat in guvernarea Boc cat si in prezent se fac promisiuni ca \\\\\\\\"va curge lapte si miere\\\\\\\\" - adica vor curge rauri, rauri de euro si dolari pe ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune intr-o asociatie de proprietari mariucadan mariucadan Va rog sa ma ajutati intr-o problema presanta se care ne da multe batai de cap: coloana de apa rece este comuna pentru toti locatarii blocului; daca un locatar ... (vezi toată discuția)