avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Drept comun sau somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Drept comun sau somatie de plata

Am de recuperat de la o firma o creanta in valoare de 10.000 lei pt. o serie de produse livrate. Sunt in dubiu in ce priveste calea de urmat: drept comun sau somatie de plata? Aceste produse au fost executate si livrate ca urmare a unei comaenzi lansate de cumparator. Cumparatorul a ridicat marfa, i-am facturat-o, dar acesta nu a achitat-o, desi scadenta era la 30 de zile. Din marfa in suma totala de 10.000 lei, cumparatorul reclama ca marfa necorespunzatoare calitativ, produse in valoare de 1000 lei. Eu nu sunt de acord cu reclamatia sa, considerand ca marfa este executata conform cerintelor impuse de comanda sa. Il pot actiona pt. recuperarea in intregime a creantei de 10.000 lei (neachitata) pe calea somatiei de plata, cu sanse de reusita?
PASTE FERICICIT, alaturi de cei dragi!
Cel mai recent răspuns: Dragos Dragos Mihailescu , Consilier juridic 11:13, 21 Aprilie 2009
Deoarece "debitorul" contesta creanta/reclama calitatea necorespunzatoare a marfii livrate, exista riscul sa va fie respinsa somatia de plata.
Sau ai putea incerca sa faci somatie cu doua capete de cerere, cea pt partea de bani necontestata, care e o creanta certa, lichida si exigibila, cu dovedirea prin facturi si comanda, si un alt capat de cerere pentru diferenta contestata, in care aduci dovada ca marfa a corespuns comenzii prin certificate de calitate, etc depinde de marfa. In cazul in care iti admite somatia pe partea necontestata, cel putin te indrepti pe drept comun pe diferenta care e mai mica si care se timbreaza mai putin.
Va multumesc pt. opiniile exprimate de dvs.
Va multumesc pt. opiniile exprimate de dvs.
In general conditiile de receptie a marfii sunt trecute in cuprinssul unui contract, unde se prevede si termenul in care deficientele legate de calitatea produselor poate fi reclamata . Daca cumparatorul nu reclama acest lucru in termenul specificat in contract se prezuma ca marfurile sunt de calitate corespunzatoare decazand din dreptul de a face acest lucru ulterior.
Se poate merge pe somatie de plata, dupa parerea mea.

Alte discuții în legătură

Somatie de plata - probleme ! stelutaalistar stelutaalistar As aprecia cateva opinii in ceea ce priveste urmatorul aspect : mi s-a admis cererea avand ca obiect SOMATIE DE PLATA pentru o creanta certa , lichida ... (vezi toată discuția)
Refuz plata factura fiscala aurtan aurtan Buna ziua,ma confrunt cu urmatoarea problema pentru care va rog tare mult sa-mi dati un sfat de specialitate. Firma mea a livrat unei alte firme pe baza de ... (vezi toată discuția)
Agravare clauza de penalitati ContSters56278 ContSters56278 Daca am un contract de prestari servicii care prevede deja penalitati pentru nelivrare la termen in cuantum de 0,1 % precum si posibiltatea de a repara ... (vezi toată discuția)