avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul la concediu de odihna
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul la concediu de odihna

As dori sa aflu daca sotul meu, profesor, are dreptul la banii de vacanta pentru anul 2013. Conditiile pentru care va intreb sunt urmatoarele: pana in 19 aprilie 2013 a lucrat cu norma intreaga, profesor titular, cand s-a imbolnavit de TBC. A fost in concediu medical pana la sfarsitul anului 2013, (in periaoada vacantei de vara) si este si acum in concediu, pana in aprilie 2014. In aceste conditii, are dreptul la banii de vacanta pentru anul 2013, daca da,acestia se vor putea solicita numai dupa terminarea incapacitatii pe caz de boala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 16 Februarie 2014
Beneficiaza de concediu de odihna pentru prioada lucrata efectiv in 2013, adica 1 ianuarie 2013-19 aprilie 2013. Acest concediu se putea compensa in bani, avand in vedere ca sutul d-voastra se gaseste cu CIM suspendat la aceasta data, sau asa ar trebui sa fie. Se acorda 5 zile lucratoare pentru luna lucrata, ca atare ar trebui sa se plateasca 15 zile lucratoare.
Faceti o cerere scrisa catre conducerea scolii prin care solicitati acest lucru, ar trebui sa se aprobe. Bafta, si multa sanatate sotului!
Fonai a scris:

.. Acest concediu se putea compensa in bani, avand in vedere ca sutul d-voastra se gaseste cu CIM suspendat la aceasta data, sau asa ar trebui sa fie. ..


Legea dispune compensare CO neefectuat numai in cazul incetarii c.i.m. , nu si in alte situatii.
Ma mai preocupa si vacanta din anul acesta, sotul meu va lucra doar doua luni in semestrul II anul scolar 2013-2014, iar in anul scolar 2014-2015 doar trei luni. Desigur ii vor lipsi cele 4 luni de concediu medical. Va putea sa-si comaseze concediul de anul trecut cu cel de anul acesta si sa beneficieze de intreaga vacanta? Nu exista oblogativitatea efectuarii concediului din anul precedent pana la o data anume?
1. Concediul medical nu mai afecteaza durata concediului de odihna.
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical,
dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Prin urmare, concediu medical nu mai afecteaza durata concediului de odihna.

Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari va trebui sa actionati in judecata pe angajator.

Daca se doreste a se respecta acea Directiva si Hotarare a CEJ , angajatorul poate prevede in Reg.Intern o astfel de prevedere ... intr-adevar, nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.

2. Norma metodologica din 7 octombrie 2011 privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant

Art. 1 (6) - Neefectuarea concediului anual dă dreptul la efectuarea concediului restant în vacanţele anului şcolar următor.
Parerea mea este ca a luat banii pe concediu, in vacantele din perioada lucrata. Cum a completat cererea ce concediu?
Aplicatia edusal calculeaza si concediile in lunile cu vacante, daca a avut concediu, astfel ca venitul incasat poate fi salariu + indemnizatie de concediu.

Alte discuții în legătură

Concediu cospyn cospyn \\"Sunt incadrata pe post din septembrie 2013, pe perioada determinata ( am obtinut postul in urma participarii la concurs, insa nu am definitivatul). In ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat mariazisu mariazisu Cate zile de concediul medical poate primi un bolnav de cancer -stadiul iv ? Eu m am imbolnavit in mai 2013 si de atunci sunt in concediul medical. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihnã dupã concediu medical remuspr remuspr Bună ziua . Vă prezint următorul caz . Un salariat a fost în concediu medical de la sfârșitul lunii mai 2013 până la 1 aprilie 2014 fiind ... (vezi toată discuția)