avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Autovehicule nesupuse inmatricularii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Autovehicule nesupuse inmatricularii

Care sunt autovehiculele nesupuse inmatricularii sau unde le gasesc?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 08:06, 20 Februarie 2014
Pentru ca un autovehicul sa poate circula in conditii legale,pe drumurile publice,este necesar sa intruneasca anumite cerinte legal prevazute
Dispozitii generale ale codului rutier

SECTIUNEA a 2-a
Inmatricularea, inregistrarea si radierea vehiculelor
Art. 11
1. Proprietarii de vehicule sau detinatorii mandatati ai acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie, conform prevederilor legale.
2. Inmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea in circulatie pana la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei conditii, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, si presupune urmatoarele operatiuni:
a) Inscriere in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar;
b) transcriere in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.
3. Operatiunile prevazute la alin. (2) se realizeaza pe baza datelor de identificare ale vehiculului si ale proprietarului si conditioneaza eliberarea de catre autoritatile competente, potrivit legii, a unui certificat de inmatriculare, precum si a placutelor cu numarul de inmatriculare atribuit si transcrierile necesare in certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a vehiculului.
4. In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
5. Solicitantii unei operatiuni de inmatriculare a unui vehicul in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, trebuie sa faca dovada certificarii autenticitatii vehiculului de catre Registrul Auto Roman in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului si al ministrului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Certificarea autenticitatii vehiculului contine si atestarea faptului ca acesta nu figureaza in baza de date ca fiind furat.
6. Dovada certificarii vehiculului nu se impune in cazul vehiculelor noi pentru solicitantii operatiilor de inmatriculare.
7. Cu ocazia realizarii oricarei operatiuni privind inmatricularea unui vehicul, verificarea efectuarii inspectiei tehnice periodice si a asigurarii obligatorii de raspundere civila, respectiv a valabilitatii acestora, se poate face si pe cale informatica, in conditiile stabilite prin protocol incheiat intre autoritatea competenta din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor cu atributii de organizare si coordonare a activitatii de evidenta si eliberare a certificatelor de inmatriculare si a placutelor cu numere de inmatriculare si Registrul Auto Roman, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
8. Autoritatile competente sa realizeze operatiunile de inmatriculare a vehiculelor pot incasa de la solicitanti toate taxele si tarifele stabilite potrivit legii, aferente acestor operatiuni.
oug195
Art.6. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
6. autovehicul - orice vehicul echipat, prin construcţie, cu un motor cu propulsie, în scopul deplasării pe drum. Mopedele, troleibuzele şi tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, tractoarele folosite exclusiv în exploatările agricole şi forestiere, precum şi vehiculele destinate pentru efectuarea de servicii sau lucrări, denumite maşini autopropulsate, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule;
35. vehicul – sistemul mecanic care se deplasează pe drum, cu sau fără mijloace de autopropulsare, utilizat în mod curent pentru transportul de persoane şi/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrări;

Nu exista autovehicul care sa nu fie supus inmatricularii sau inregistrarii.
Am fost implicat intr-un accident rutier pe un drum european (Slobozia - Braila) unde m-am ciocnit de o remorca tractata de un tractor, ambele neinmatriculate si neinregistrate, iar politistul care a facut cercetarea penala, impreuna cu procurorul de caz, nu il cerceteaza pe conducatorul tractorului si pentru conducerea unui autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat pe drumurile publice (art. 85 din codul rutier) pentru ca tractorul si remorca respectiva nu erau supuse inmatricularii! Am intrebat unde gasesc auto care nu se inmatriculeaza, pentru ca vreau sa ma indrept impotriva politistului care, in opinia mea, favorizeaza infractorul! Va multumesc!!
Fiind parte in cauza in cercetare,nu se justifica sa va complicati cu actiuni indreptate impotriva politistului
In conditiile in care evenimentul s-a produs pe drum european,sustinerea dv este intemeiata
Puteti sesiza oficial prim procurorul parchetului,solicitand cercetarea si sub incidenta incalcarii normei precizate de dv
Cunoscand datele de identificare ale persoanei care se afla la volanul autovehiculului implicat in evenimentul rutier,puteti sa promovati actiune civila direct impotriva acestuia
Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
ynocentta, utilizator
Deja sunt in proces cu soferul tractorului, dar politia a tot tras cu el! Dupa 2 ani a ajuns dosarul pe rol cu culpa exclusiva a tractoristului si nu culpa comuna, cum dorea politia! Dupa atatea umilinte as vrea sa plateasca si politistul, care dupa parerea mea este ori incompetent, ori corupt! Nu vreau sa merg in proces si cu politia, dar vreau sa ii fac o sesizare pe linie de serviciu!

Alte discuții în legătură

Dosar penal conducere fara vehicul (tractor) neinmatriculat stahlker stahlker Buna ziua, pe data 5 decembrie 2018 am fost oprit de politia locala a unei localitati si mi sa intocmit un dosar penal pe conducere vehicul neinmatriculat (un ... (vezi toată discuția)
O.u.g nr.195/2002 Georgee28 Georgee28 „În interpretarea noțiunii de \'autovehicul\', prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal și art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 ... (vezi toată discuția)
Conducerea atv-ului valsib valsib Buna ziua, as dori sa stiu daca ai voie sa conduci ATV-ul pe toate categoriile de drumuri in Romania ? Si ce fel de permis iti trebuie, am cautat mult in ... (vezi toată discuția)