avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recalculare pensie alimentara

Buna ziua,
Acum trei ani am divortat si platesc pensie alimentara pentru un copil minor rezultat din acea casatorie.
De curand m-am recasatorit si am un al doilea copil din aceasta casatorie.
Fosta sotie a cerut recalcularea pensiei alimentare. In citatie se precizeaza prezentarea unei adeverinte cu veniturile pe ultimele sase luni.
Va rog sa-mi spuneti daca in categoria acestor venituri sunt incluse si prime. Acestea au caracter ocazional cum ar fi cea din luna decembrie.
De asemenea, precizez faptul ca in acest moment am un credit. La recalcularea pensiei se va tine seama si de acesta si daca da in ce mod?
Faptul ca am in intretinere cel de-al doilea copil din acesta casatorie va influenta recalcularea pentru cel in discutie?

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 07:53, 21 Aprilie 2009
Domnule Presedinte,

Subsemnatul [...], domiciliat in[...], in calitate de parat in dosarul nr.[...], cu termen la[....], depun prezenta


Intampinare

Prin care va solicitam respingerea cererii de chemare in judecata formulata de reclamantul[...].

Motivele intampinarii:

In fapt, aratam ca, prin cererea de chemare in judecata formulata de[...], s-a solicitat[...]
Avand in vedere faptul ca ( se arata mai intai exceptiile )[...], solicitam respingerea actiunii cu cheltuieli de judecata.
In ceea ce priveste cererea reclamantului, situatia in fapt si in drept este cu totul alta ( se raspunde la fiecare capat de cerere cat si la elementele de drept invocate in cerere)[...](aratati ca mai aveti un copil in crestere,adeverinta de venituri,dar si faptul ca fosta sotie cere recalcularea pensiei din trei in trei luni(de multe ori instanta respinge actiunea,in speta a fostei sotii numai pe acest aspect)
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art.115-118 C.proc.civ.

Dovada cererii inteleg sa o fac cu : acte( trebuie enumerate si depuse copii de pe acestea), interogatoriul reclamantului, martori ( trebuie aratat numele si adresele acestora), expertiza( trebuie aratate obiectivele acesteia si ce anume vrea sa dovedeasca cu ea).

Depun intampinarea si actele de care am facut vorbire in[...]exemplare, unul pentru instanta si [...] pentru a fi comunicate reclamantului.

Data[...]


Semnatura[...]


Domnului Presedinte al....
Cheltuielile de judecata se refera in primul rand la avocatul fostei sotii si in al doilea rand la avocatul dv.(in speta aflata in cauza)
lupalb13 a scris:
Dovada cererii inteleg sa o fac cu : acte( trebuie enumerate si depuse copii de pe acestea), interogatoriul reclamantului, martori ( trebuie aratat numele si adresele acestora), expertiza( trebuie aratate obiectivele acesteia si ce anume vrea sa dovedeasca cu ea).


Cererea de majorare sau de reducere a pensiei de intretinere in favoarea minorului nu se poate dovedi nici cu interogatoriul partilor, nici cu martori, nici cu expertiză!
Singura proba va fi cea a inscrisurilor, in speta: certificatul de nastere al celui de-al doilea copil al paratului si adeverinta de venituri nete ale paratului pe ultimele 6 luni, in care vor fi incluse doar veniturile cu caracter permanent.
Determinarea câştigurilor din muncă ale debitorului se face de către instanţă pe baza salariului mediu şi a celorlalte venituri din muncă având caracter de continuitate obţinute în ultimele şase luni premergătoare obligării la plată.
Vor fi avute în vedere toate mijloacele materiale ale debitorului, cum ar fi câştigul din muncă (dacă este cazul, salariul obţinut la fiecare din locurile de muncă, precum şi celelalte câştiguri cu caracter de continuitate: sporul de vechime, indemnizaţia de conducere etc., dar şi ajutorul pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacerea contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor [art. 409 alin. (4) C.proc.civ.]), precum şi economiile realizate, bunurile care nefiindu-i necesare ar putea fi înstrăinate.
Instanţa trebuie să stabilească exclusiv posibilităţile materiale ale debitorului întreţinerii, nu şi cele ale soţului acestuia ori ale altor persoane cu care locuieşte ori gospodăreşte împreună. Nu vor fi luate în calcul veniturile întâmplătoare, cum ar fi indemnizaţia de deplasare sau de transfer, sporul pentru condiţii deosebite de muncă, alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutorul pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutorul de maternitate, cel acordat în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii [art. 409 alin. (7) C.proc.civ.].
Veti depune certificatul de nastere al celui de-al doilea copil pentru a fi avut in vedere de instanta la stabilirea cuantumului datorat pentru primul copil, respectiv de 1/6 din media veniturilor nete pe ultimele 6 luni.
Instanţa nu va lua în considerare vreun credit asumat de debitorul obligaţiei de întreţinere pentru reducerea pensiei! ;)
Multumesc frumos!
Pot sa depun pensia alimentara intr-un cont pe numele copilului? La ce varsta poate beneficia direct de pensie?
bineinteles! puteti depune pensia intr-un cont pe numele minorului care va putea beneficia in momentul in care va fi posesorul unei carti de identitate...
Eu sunt de parere ca :interogatoriul partilor este necesar atunci cand fosti soti si-au schimbat locurile de munca sau au mai multe locuri de munca,martorii sunt necesari doar daca dv aveti suspiciuni in legatura cu veniturile fostei soti(in unele cazuri adeverintele de venit nu sunt reale,mai ales in cazul persoanelor angajate la particulari),expertiza este necesara daca obtineti venituri din agricultura.Ceea ce nu inteleg fostele soti este faptul ca amandoi parintii ,contribuie cu o cota parte din veniturile lor la cresterea si educarea minorilor rezultati din casatorie sau din afara ei,instanta tinand cont de acest aspect va decide pana la maximul admis.Referitor la pensie intr-un cont pe numele copilului consider ca aceasta nu-si mai atinge scopul,atata timp ,cat fosta sotie nu are acces la el in caz de nevoie;exista insa si astfel de spete dar fostul sot are mijloace materiale suficiente cat sa nu depinda de pensie pentru cresterea minorului.

Alte discuții în legătură

Probleme cu marirea unei pensii alimentare iulian_simplu iulian_simplu Buna ziua. Vreau sa va cer si eu un sfat in legatura cu o pensie alimentara. Eu in varsta de 22 de ani student in Iasi beneficiez de o pensie alimentarea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara stabilita corect ? g.corina g.corina Buna ziua, am si eu o problema legata de pensia alimentara.Am divortat in urma cu un an si am un copil de 17 ani si 4 luni. La divort copilul mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Reducerea pensiei de intretinere bdeliam bdeliam Am urmatoarea situatie: Copilul meu a avut o pensie de intretinere platita de tatai ei, prin poprire pe salar, fiind angajat . Acum, mi-a dat copilul in ... (vezi toată discuția)