avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea paternitatii

sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem face asta eu nefiind divortata pt ca fostul nu vrea sa divorteze?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:03, 15 Februarie 2014
Pai nu tine doamna de el daca vrea sa divorteze, e de ajuns sa vreti dvs.
La fel, pritenul poate sa vrea, ca vrea degeaba, copilul va fi al sotului dvs, va asteapta un proces de tagada de paternitate, poate fi pornit de dvs , de sot, de prieten dupa ce veti naste.
Divortati pe motiv ca v-ati despartie de cel putin 2 ani.
Va trebui sa il invitati la mediere, poate isi va da acordul si divortati mai repede prin acord.
Va trebui sa divortati inainte de nasterea copilului, pentru ca:

Art. 414 Prezumtia de paternitate
(1) Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.

In caz contrar, va trebui sa introduceti o actiune in tagada paternitatii.


Art. 429 Actiunea in tagada paternitatii
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil. Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii acestora, in conditiile legii.
(2) Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; cand acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale si, daca este cazul, a altor mostenitori ai sai.
(3) Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea poate fi pornita de tutore, iar in lipsa, de un curator numit de instanta judecatoreasca.
(4) Mama sau copilul poate introduce actiunea impotriva sotului. Daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
(5) Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva sotului mamei si a copilului.
Daca acestia sunt decedati, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor.
va multumesc pt raspuns. mai am o intrebare. inainte de casatoria civila cu fostul sot am nascut o fetita care e trecuta doar pe numele meu .pot scrie in cererea de divort ca nu am copii minori in cadrul casatoriei sa pot divorta mai repede?
Va trebui sa divortati inainte de nasterea copilului


De ce mai exact ?
Ca divorteaza sau nu pana naste, tot copilul sotului va fi.


inainte de casatoria civila cu fostul sot am nascut o fetita care e trecuta doar pe numele meu



Fetita cui ? Copilul are tata in certificat ?
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
Eu asa am inteles sitatia d-voastra :
-aveti o fata din afara casatoriei. Ea are ca tata biologic pe sotul d-voastra ? Ca nu reiese din ce ne-ati spus. Oricum, tatal biologic nu a recunoscut copilul si d-voastra nu ati cerut, in numele fetei, stabilirea paternitatii.
-sunteti insarcinata, dar nu sotul d-voastra este tatal fatului.
Solutia cea mai simpla, indiferent ca veti divorta sau nu, este sa porniti doua actiuni. Prima, in numele fetei, de stabilire a paternitatii, o puteti porni si maine. Sper ca stiti (sau banuiti !) cine este tatal biologic al fetei. A doua actiune, in tagada paternitatii, o veti porni dupa ce veti naste, in numele copilului nou-nascut. Poate parea o ironie, dar orice avocat va va face un discount daca vede ca are doua cauze ale aceluiasi client si cam cu aceleasi motive.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2014
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Al cui nume il va purta copilul conceput cu un alt barbat, altul decat sotul mamei? T-cTc-T T-cTc-T Daca o persoana este in divort si locuieste cu altcineva [b][u]fiind si insarcinata cu persoana cu care locuieste[/u][/b] ce nume va purta copilul in cazul in ... (vezi toată discuția)
Tagada a paternitatii dicher_florin dicher_florin am o fetita de 6 luni care s-a nascut inainte de a primi viitoarea mea sotie hotarirea definitiva de divort de fostul ei sot. fetita ii poarta numele lui dar ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)