avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt angajat, dar si pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt angajat, dar si pensionar

Sunt angajat intr-o institutie bugetara de cultura cu contract pe perioada nedeterminata. In acelasi timp sunt si pensionar din 2012. Am dreptul sa-mi profesez in continuare meseria in aceasta institutie avand in vedere ca nu mai sunt si alti solicitanti pentru ocuparea postului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:23, 16 Februarie 2014
1. Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu orice alt venit din salarii
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede :
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. De la aceasta regula - valabila mai mult pentru sectorul privat - exista o exceptie pentru persoanele pensionate la limita de varsta care doresc sa se angajeze in sistemul bugetar.
In acest caz, Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International prevede:

Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrative teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

3. In 2014 , salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat are o valoare de 2298 lei.

4.In speta, daca pensia neta incasata nu depaseste 2298 lei atunci puteti cumula pensia cu salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu raluka_ioa raluka_ioa Buna ziua, Pot incheia un cim cu timp partial unei persoane care a iesit la pensie? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Aplicare lege pensii dinu_oan dinu_oan Buna ziua tuturor! Pe cartea de munca am trecuta o perioada de 8 ani si 11 luni, lucrati in conditii deosebite conform art.19 din legea 19/2000, a art.10 ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salar segovia_48 segovia_48 Sunt pensionar la limita de varsta.Asi vrea sa stiu care sunt conditiile in care pot lucra si sa primesc pensie cumulat cu salar. (vezi toată discuția)