avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... zile lucratoare sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

zile lucratoare sau nu?

in penal, pentru exercitarea cailor de atac sau pt. ramanerea hotararilor definitive si irevocabile se socotesc termenele incluzand zilele nelucratoare sau sunt numai zilele lucratoare???
de cand incepe sa curga termenul?
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 13:14, 21 Aprilie 2009
Nu se socotesc: ziua in care incepe si ziua in care se termina.
Sunt zile calendaristice. Daca pica ultima zi intr-o zi nelucratoare se ia in calcul urmatoarea lucratoare.
Cand pentru exercitarea unui drept procesual legea prevede un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decaderea din exercitiul dreptului si nulitatea actului facut peste termen.

(2) Cand o masura procesuala nu poate fi luata decat pe un anumit termen, expirarea acestuia atrage de drept incetarea efectului masurii.

(3) Pentru celelalte termene procedurale se aplica, in caz de nerespectare, dispozitiile privitoare la nulitati.

Art. 186: Calculul termenelor procedurale

(1) La calcularea termenelor procedurale se porneste de la ora, ziua, luna sau anul mentionat in actul care a provocat curgerea termenului, afara de cazul cand legea dispune altfel.

(2) La calcularea termenelor pe ore sau pe zile nu se socoteste ora sau ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ora sau ziua in care acesta se implineste.

(3) Termenele socotite pe luni sau pe ani expira, dupa caz, la sfarsitul zilei corespunzatoare a ultimei luni ori la sfarsitul zilei si lunii corespunzatoare din ultimul an.
Daca aceasta zi cade intr-o luna ce nu are zi corespunzatoare, termenul expira in ultima zi a acelei luni.

(4) Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza.

Art. 187: Acte considerate ca facute in termen

(1) Actul depus inauntrul termenului prevazut de lege la administratia locului de detinere ori la unitatea militara sau la oficiul postal prin scrisoare recomandata este considerat ca facut in termen. Inregistrarea sau atestarea facuta de catre administratia locului de detinere pe actul depus, recipisa oficiului postal, precum si inregistrarea ori atestarea facuta de unitatea militara pe actul depus, servesc ca dovada a datei depunerii actului.

(2) Cu exceptia cailor de atac, actul efectuat de procuror este considerat ca facut in termen, daca data la care a fost trecut in registrul de iesire al parchetului este inauntrul termenului cerut de lege pentru efectuarea actului.

Art. 188: Calcularea termenelor in cazul masurilor preventive

(1) In calcularea termenelor privind masurile preventive, ora sau ziua de la care incepe si cea la care se sfarseste termenul intra in durata acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea termenelor melcsy melcsy buna ziua am primit o comunicare de la autoritatea contractanta in care scrie ca avem la dispozitie 5 zile pentru a face contestatie,termenul decurge din ... (vezi toată discuția)
Recurs ContSters193525 ContSters193525 Pentru un apel sau recurs se iau zile calendaristice sau lucratoare (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza ? ContSters382135 ContSters382135 Instanta spune : \" cu apel in 10 zile de la comunicare \" . Cum se calculeaza ? CALEDARISTIC sau LUCRATOARE ? (vezi toată discuția)