avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Locuinta cu CF: mostenitor vand cote parti ramanand cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Locuinta cu CF: mostenitor vand cote parti ramanand cu uzufruct viager?!

buna ziua,
proprietatea (locuinta) este intabulata (autentificata) la cadastru (CF) din anul 2008, in urma unei mosteniri, eu sunt unul dintre cei 3 (trei) aflati in indiviziune referitor la acea locuinta.
INTREBARE : pot vinde cotele parti unui tert cu contract de vanzare cumparare la notar si punand conditia de uzufruct viager pentru mine, asupra acestor parti din locuinta? in aceasta indiviziune eu posed la ora actuala 3/16 cote parti. locuinta are 4 camere, bucatarie, baie mica si baie mare, garaj incorporat in parter si transformat in camera a cincea: care ar fi partea mea (total 200 m2 pe doua nivele)?
P.S. indivizarul care detinea 10/16 a vandut deja partile sale pastrand uzufruct viager DOAR pe acele cote parti din locuinta (10/16)!!!
multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
iesiredinindiviziune, utilizator
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 13:36, 22 Februarie 2014
Inteleg ca dupa deschiderea succesiunii s-a intocmit si certificatul de mostenitor si, in urma acestuia dvs. aveti 3/16 din locuinta respectiva, corect? In acest caz , da, dvs. puteti sa vindeti 3/16 din imobilul respectiv (ce va apatine) unui tert, pastrand dreptul de uzufruct asupra a 3/16 din locuinta respectiva!
multumesc
am obligatia sa-i anunt pe ceilalti despre intentiile mele?
o zi buna.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
iesiredinindiviziune, utilizator
Nu!
Cum se face ca sunt compatibile doua "viagere" in aceeasi locuinta, un viager pe o cota virtuala de 10/16 si un alt viager pe o cota virtuala de 3/16? (conidivizarul care are celelalte cote parti tot de 3/16 nu detine viager, este proprietar mostenitor inclus in certificatul de mostenire si toate sunt intabulate cu CF in anul 2008).
Multumesc.
Si alti oameni stau 2 sau mai multi in aceeasi locuinta! Este acelasi principiu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune,uzufruct viager,vanzare drept mostenit/donat Aneta Marin Aneta Marin Buna ziua Eu si sora avem in proprietate,pe langa dreptul de mostenire in urma succesiunii dupa tata, donatia facuta de catre mama in mod egal,10/16 dintr-un ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare imobil ContSters193759 ContSters193759 Un teren este detinut in indiviziune de 3 persoane (mama si 2 copii), pe acesta se va realiza o casa de catre cei doi copii, mama urmand sa locuiasca in partea ... (vezi toată discuția)