avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte ...
Discuție deschisă în Executare silită

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea?

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea?
Va rog sa raportati raspunsul la urmatorul caz concret:
Debitorul isi instraineaza imobilul (singurul bun urmaribil in afara pensiei) cu cateva zile inainte de incuviintarea executarii silite in instanta. Creditorul deschide actiune pauliana si o castiga in parte, in sensul ca se revoca actul de v-c si se constata inopozabilitatea sa in limita creantei, dar i se respinge modificarea cartii funciare.
In dosarul de executare impotriva debitorului, OCPI respinge cererile de notare a somatiei imobiliare, pe motiv ca imobilul are alti proprietari, cu act autentic. Creditorul deschide apoi dosar de executare impotriva tertilor dobanditori, dar instanta ii respinge executarea silita a creantei debitorului impotriva terilor dobanditori, pe motiv ca nu sunt una si aceeasi persoana (debitorul cu tertii dobanditori) si debitul este al primeia. In aceasta situatie, poate fi executat silit imobilul? Ce putere are sentinta de revocare a actului de v-c, daca procedura de executare nu poate fi pusa in aplicare? Sau poate fi pusa?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 17:57, 28 Februarie 2014
executarea trtebuia inceputa impotriva debitorului pe imobilul instrainat, contractul de vanzare fiindu-i inopozabil
Multumesc pentru raspuns. Asta au si facut executorii, dar nu au putut continua pentru ca OCPI le-a respins cererea de inscriere a somatiei imobiliare. Deci ramane intrebarea: cum pot executa fara aceasta inscriere?
1.executarea putea continua..si fara notarea somatiei notarea avand alt rost

2. plangere impotriva incheierii de carte funciara

3. plangere impotriva executor judecatoresc privin refuzul exercitarii plangerii impotriva incheierii de carte funciara

E esențial ce scrie în dispozitivul hotărârii.


Art. 1565. Efectele admiterii actiunii
(1) Actul atacat va fi declarat inopozabil atât fata de creditorul care a introdus actiunea, cât si fata de toti ceilalti creditori care, putând introduce actiunea, au intervenit în cauza. Acestia vor avea dreptul de a fi platiti din pretul bunului urmarit, cu respectarea cauzelor de preferinta existente între ei.
(2) Tertul dobânditor poate pastra bunul platind creditorului caruia profita admiterea actiunii o suma de bani egala cu prejudiciul suferit de acesta din urma prin încheierea actului. În caz contrar, hotarârea judecatoreasca de admitere a actiunii revocatorii indisponibilizeaza bunul pâna la încetarea executarii silite a creantei pe care s-a întemeiat actiunea, dispozitiile privitoare la publicitatea si efectele clauzei de inalienabilitate aplicându-se în mod corespunzator.


În practică de regulă nu mai trebuie introdusă o a doua acțiune pentru restituirea creanței, deoarece avem alin. 2 din art. 1565, în temeiul căruia instanța se pronunță (pe lângă constatarea inopozabilității) și cu privire la modul de realizare a dreptului creditorului.
Totuși există și situații în practică în care instanța investită cu acțiunea pauliană constată doar inopozabilitatea, iar creditorul mai trebuie să introducă o acțiune pentru a-și realiza dreptul.

Deci, vedeți exact ce scrie în dispozitivul hotărârii, adică dacă rezultă doar că s-a constatat inopozabilitatea, sau instanța s-a pronunțat și asupra dreptulu de a vă recupera creanța.
milikka a scris:

executarea trtebuia inceputa impotriva debitorului pe imobilul instrainat, contractul de vanzare fiindu-i inopozabil

Contractul de vânzare îi este opozabil debitorului care este parte în acel contract.
În urma admiterii acțiunii pauliene contractul de vânzare îi este inopozabil creditorului și nu debitorului.

Din interpetarea prevederilor art. 1565 alin. 2 ar rezulta că executarea ar trebui făcută împotriva terțului dobânditor, care poate păstra bunul dacă plătește creanța creditorului.

Dar, după cum spuneam e esențial cum sună dispozitivul acelei hotărâri.

Alte discuții în legătură

Executare imobiliara contra tertilor dobanditori cu debitorul decedat catinf catinf Buna ziua, Executarea a fost pornita inainte de decesul debitorului, s-a obtinut de catre executori o incuviintare a executarii silite imobiliare pronuntata ... (vezi toată discuția)
Poate fi un act de v-c revocat partial? catinf catinf Buna ziua, Debitorul isi instraineaza imobilul, compus din doua suprafete cu numere cadastrale diferite, (nealipite in cadastru, dar alipite fizic), ... (vezi toată discuția)
Reductiune liberalitate excesiva pentru act v-c revocat paulian? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a instrainat imobilul sau prin act v-c cu clauza intretinere mie si sotiei mele (de fapt 2 imobile, o suprafata teren ... (vezi toată discuția)