avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte ...
Discuție deschisă în Executare silită

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea?

Are revocarea pauliana a unui act de v-c efecte executorii sau doar constata inopozabilitatea?
Va rog sa raportati raspunsul la urmatorul caz concret:
Debitorul isi instraineaza imobilul (singurul bun urmaribil in afara pensiei) cu cateva zile inainte de incuviintarea executarii silite in instanta. Creditorul deschide actiune pauliana si o castiga in parte, in sensul ca se revoca actul de v-c si se constata inopozabilitatea sa in limita creantei, dar i se respinge modificarea cartii funciare.
In dosarul de executare impotriva debitorului, OCPI respinge cererile de notare a somatiei imobiliare, pe motiv ca imobilul are alti proprietari, cu act autentic. Creditorul deschide apoi dosar de executare impotriva tertilor dobanditori, dar instanta ii respinge executarea silita a creantei debitorului impotriva terilor dobanditori, pe motiv ca nu sunt una si aceeasi persoana (debitorul cu tertii dobanditori) si debitul este al primeia. In aceasta situatie, poate fi executat silit imobilul? Ce putere are sentinta de revocare a actului de v-c, daca procedura de executare nu poate fi pusa in aplicare? Sau poate fi pusa?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 17:57, 28 Februarie 2014
catinf a scris:

iata textul exact al sentintei de revocare:
"Admite, în parte, acţiunea revocatorie formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul debitor si pârâţii- terţi dobânditori. Constată inopozabilitatea faţă de reclamant a contractului de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere autentificat sub nr. [...], cu privire la imobilul situat în [...], compus din teren intravilan în suprafaţă de [...], încheiat între pârâtul-debitor şi pârâţii terţi-dobânditori, în limita creanţei reclamantei-creditoare, în cuantum de [...]. Respinge capătul de cerere referitor la rectificarea cărţii funciare nr. [...] a imobilului situat în [...]"




solutia este corect exprimata avand in vedere temeinicia actiunii

fara o creanta certa lichida si exigibila nu se putea promova actiunea in inopozabilitate iar o noua actiune pentru aceeasi creanta este si lipsita de interes si are si "autoritate de lucru judecat"

ghitac a scris:

Ori nu ne intelegem ori nu citim aceeasi carte...


Nu cred că e vorba de neînțelegere sau de altă carte.

A îl va putea executa în continuare pe B doar dacă executorul va executa titlul de creanță a lui A „coroborat” cu hotărârea de inopozabilitate a acestuia față de contractul dintre B și C.

Asta e mai „puțin uzual” pentru un executor... părere mea.

De asta spuneam că dacă A ar avea o hotărâre clară pentru creanța sa care să fie dispusă avându-se în vedere și de inopozabilitatea constatată prin hotărârea care deja există ar fi mult mai sigur că aceasta s-ar executa.

Dacă nu, oricâd pot apărea surprize din partea executorilor.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare imobiliara contra tertilor dobanditori cu debitorul decedat catinf catinf Buna ziua, Executarea a fost pornita inainte de decesul debitorului, s-a obtinut de catre executori o incuviintare a executarii silite imobiliare pronuntata ... (vezi toată discuția)
Poate fi un act de v-c revocat partial? catinf catinf Buna ziua, Debitorul isi instraineaza imobilul, compus din doua suprafete cu numere cadastrale diferite, (nealipite in cadastru, dar alipite fizic), ... (vezi toată discuția)
Reductiune liberalitate excesiva pentru act v-c revocat paulian? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a instrainat imobilul sau prin act v-c cu clauza intretinere mie si sotiei mele (de fapt 2 imobile, o suprafata teren ... (vezi toată discuția)