avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces pe articolul 905
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces pe articolul 905

Iata un nou exemplu despre cum e aplicat noul cod civil de catre executori:

In decembrie, executorul m-a somat ca in afara programului de vizita, sa ma prezint cu minora la cabinetul lui. Minora e inscrisa la scoala. I-am explicat executorului acest lucru printr-o adresa scrisa pe care am dus-o personal la cabinetului lui, la 8 dimineata, in alergatul meu viteza spre locul de munca. Am intrebat daca domnul executor e la cabinet in jurul orei 13:00, cand as putea veni cu minora. Mi s-a raspuns pe un ton ridicat ca executorul nu sta dupa mine si eu sunt cea executata care trebuie sa ma supun. Am plecat. In adresa catre executor l-am invitat pe acesta la vina la domiciliul nostru in week-end, cand avem program de vizita. Minunatul tata si distinsul executor nu au venit 2 luni la rand de atunci. Ieri am descoperit pe site-ul judecatoriei un proces pe articolul 905 :P., introdus pe 9 ianuarie 2014.

Asadar sunt interesata de absolut orice informatie de la cei ce au trecut prin procese pe articolul 905.

Cu multumiri anticipate.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
laau, utilizator
Cel mai recent răspuns: coraz , utilizator 13:07, 3 Martie 2014
Sunt perfect de acord! Am o singura problema: daca legea are ca scop asigurarea accesului copilului la ambii sai parinti si impiedicare parintelui rezident in a boicota relatia copilului cu parintele nerezident, care este "amenda" pe care parintele nerezident o plateste, atunci cand prin propria sa conduita, sa-i zicem. neserioasa, impiedica chiar el acest acces? adica atunci cand parintele nerezident dispare in ceata, acel drept al copilului de acces la ambii sai parinti unde se duce? aici ce spune circumvolutiunea? care e sanctiunea? ca nu se poate nici eu am obligatii si celalalt are doar drepturi, dar noi amandoi suntem parinti, iar legea spune ca avem drepturi si obligatii egale!
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
proastasatului, utilizator
Cred că cineva este într-o mare eroare aici.
Codul Civil a înlocuit noţiunea de "încredinţare minor" cu "autoritatea părintească"- accesul la minor nu-l realizează această noţiune, ci relatiile personale cu minorul, care se realizează prin programul de vizită. ªi vechiul Cod civil avea sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiunii de a face, cu amendă pe zi întârziere, singura diferenţă fiind cuantumul amenzii şi beneficiarul: statul! La fel, era legiferat dreptul la program de vizită, exact ca acum. Deci altă Mărie, cu aceeaşi pălărie!
Este absolut aberant ca un părinte să plătească amendă în favoarea celuilalt părinte, fără a se fi dovedit reaua voinţă a părintelui rezident. În condiţiile actualei legi, un părinte nerezident poate şicana părintele rezident cu executorul, cu amenzi;
Mai mult, poate ameninţa copilul, îl poate umili, îi poate creea momente neplăcute, tocmai în scopul intimidării acestuia, ştiind că poate beneficia de un venit nemuncit pentru refuzul copilului de a merge cu el.
Codul de procedură civilă arată clar că hotărârile judecătoreşti se execută de bunăvoie.
Executarea silită se face doar în cazul refuzului de conformare.
Ori, în situaţia arătată, executorul s-a convins că mama nu execută programul de vizită de bunăvoie? Nicidecum !! A trimis o somaţie, căreia i s-a răspuns în termen, şi atât!
Apropo de legiuitor, şi el mai greşeşte, de voie, de nevoie...
Ma mai bag putin in vorba, ca vad ca daca aberez fara sa ii dau vreun ajutor userului Laau la problema sa, nu ma sterge moderatoarea :(

Deci: dupa cum e de notorietate deja, Codul Civil nu l-am inventat noi, l-am preluat mot cu mot :D din afara, sperand ca se poate aplica 150% pe balcanicul nostru concetatean, ploiestean revolutionar cu acte-n regula (identificat ca atare inca din vremea lui Caragiale) si doritor de razbunare din nascare, cu orisice pret, din categoria ba pe-a mamei dvs !!!

Fara sa tinem cont ca in Canada de exemplu, unde joaca de-a custodia comuna se practica de multi ani, justitia desi facuta si aplicata in majoritate de posesori de testosteron, este pro-femeie in maretul secol XXI, de ce oare?!? Ca e ei vesticii mai deschisi la minte ca noi orientalii? Sau ca statisticile arata ca in general barbatii abuzeaza si femeile sunt abuzate si asta de mii de ani?

Si uite - asa se ajunge ca in Canada daca o femeie suna la politie si spune ca a fost agresata de sot, vine politia si il umfla la propriu pe micut, incatusat, fara sa il intrebe macar - da tu ce zici nenicule??
Pana sa apuce nenicul sa zica ceva, sa isi sune avocatul, sa se stabileasca cine a dat si cine a luat, daca exista martori sau vanatai, nenicul si-a petrecut minim o noapte la mititica. Politia fireste nu pateste nimica, dar nenicul sigur nu mai indrazneste sa repete experienta.

Intr-o astfel de tara, in care copiii sunt de mici educati ca nu au voie nici sa isi arate degetul mijlociu unul altuia, iar fostii soti nu isi permit sa aiba ca obiectiv unic agresarea reciproca prin orice mijloace, poti fireste aplica custodia comuna cu succes, iar copiii considera procesul respectiv relativ normal, functie de evolutia psihica a fiecaruia.

Dar in Romania, unde cu 5 certificate medico legale agresorul nu pateste nimic ci tot el fugareste victima prin judecati, sau esti femeie, ai peste 20 de plangeri penale de la fostul sot, toate solutionate cu nup, insa lui tot nu i se intampla nimic, e putin mai greu de aplicat.
Sau va mai dura cativa ani, vreo 100 presupun, pana cand civilizatia si educatia sa ne loveasca din plin.
Pana atunci, cei ce traim in prezent, ne aparam cum putem, date fiind mijloacele limitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Procedura 912 cpc ContSters257745 ContSters257745 buna ziua! are cineva experienta in derularea procedurilor cf art 912 cpc in cazul refuzului minorului de a respecta dreptul la vizita? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)