avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract vanzare cumparare uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract vanzare cumparare uzufruct viager

buna ziua. ma confrunt cu o problema, si nefiind in tara i-mi este destul de greu sa gasesc solutii. acum 2 ani bunica mi-a facut contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager. i-am achitat jumatatedin suma la care a fost estimata proprietatea , iar cealalta jumatate am precizat in contract ca o voi folosi pentru intretinerea ei , refacerea proprietatii, alimente si medicamente. la inceput totul a fost bine, am luat-o la noi timp de 6 luni, apoi s-a intors in tara . ea are doi baieti, care s-au mutat in proprietate cu ea siau inceput sa ma ameninte, sa-mi ceara bani pentru a nu anula procesul. am incetat de un an de zile orice legatura cu ei, bunica fiind influientata de ei. astazi am aflat ca au deschis un proces de anulare a contractului de vanzare cumparare , au fost deja patru termene la care eu nu m-am prezentat pentru ca nu am stiut . mentionez ca adresa pe care au fost trimise citatiile este a bunicii mele, pentru ca acolo am locuit de mic. as vrea sa stiu ce pot sa fac acum , eu fiind in afara tarii, daca se poate judeca sau da o sentinta in lipsa mea ?? va multumesc
Contactati un avocat.

Ceea ce vreti dumneavoastră (să cîştigaţi procedural pe baza unei cereri formulate pe baza unui model primit pe net) este pierdere de timp şi de bani. Nu cred că aveţi cunoştinţele de drept care să vă permită susţinerea unui astfel de demers.

Pe de altă parte, pe fond nu văd cum aţi putea cîştiga. Sancţiunea pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere este rezoluţiunea contractului (repunerea în situaţia anterioară) din culpa întreţinătorului. Nu aveţi cum să recuperaţi cheltuielile ocazionate de acel contract.

În schimb, în funcţie de situaţia concretă (dacă contractul a fost destinat mascării unei donaţii, adică dacă părţile nu au avut niciun moment în vedere prestarea efectivă a unei întreţineri), aţi putea avea succes cu o acţiune în simulaţie. Tot cu un avocat alături. Materia e prea sensibilă pentru a vă putea descurca de unul singur.
O sa faceti reconventionala dupa admiterea casarii sentintei de fond.
Contractul de vanzare -cumparare cu clauza de intretinere poate fi rezolutionat pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre oricare dintre partile contractante.

Rezolutiunea contractului se poate dispune numai daca, din culpa debitorului, creditorul intretinerii nu a primit intretinerea cuvenita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere mihai09 mihai09 am dobandit nuda proprietate dintr-un apartament cu titlu de intretinere. intretinuta trasnmitatoare este in viata. eu as dori sa vand nuda proprietate. in ... (vezi toată discuția)
Rezilierea unui contract de intretinere ARRazvan ARRazvan Buna domnilor, vin in fata dvs. cu o problema legata de bunica mea. Avand in vedere ca sunteti o comunitate activa si nu ma costa nimic, inainte sa imi caut un ... (vezi toată discuția)
Executare contract intretinere eleena eleena Cu respect va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: mama mea a facut un contract de intretinere cu nepoata ei. Ulterior nepoata a intrat in probleme ... (vezi toată discuția)