avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste concediul prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste concediul prenatal?

Buna dimineata, in urma cu 6 luni am semnat un cim pe per determinata, care expira la data de astazi la 8h, in paralel am avut un al doilea cim la 2 ore pe firma sotului pe care vreau sa il trec la 4 h incepand cu 1 martie.Sunt insarcinata in 29 de saptamani. daca as intra in prenatal as vrea sa stiu ce bani pot lua si cine plateste acest prenatal, firma sotului sau firma la care am avut cim de 8 h, avand in vedere ca se iau in calcul veniturile pe ultimele 6 luni? daca plateste firma sotului ce bani recupereaza el ?

05.02.2013-05.08.2013-cim 8h
01.08- si in prezent cim 2h la firma sotului
25.08.2014-22.02.2014 -cim 8h

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 11:30, 22 Februarie 2014
Concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice va fi platit de firma sotului. Indemnizatia se va calcula pe baza veniturilor realizate de dvs. in cele 6 luni anterioare intrarii in concediu de maternitate, inclusiv a celor de la cealalta firma. Trebuie sa solicitati o adeverinta cu veniturile brute realizate in ultimele 6 luni la firma unde v-a expirat CIM si s-o predati la firma unde sunteti angajata acum.
Indemnizatia se suporta integral din FNUASS, deci firma sotului va trebui sa faca cerere de recuperare a sumelor de la casa de sanatate. Nu are nici o influenta asupra indemnizatiei trecerea la norma de lucru mai mare.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2006:

ART. 73
(1) Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã, astfel:
Mzbci = Σ V: NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor;
SUMÃ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numãrul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în aceastã perioadã nu poate fi mai mare decât numãrul zilelor lucrãtoare corespunzãtoare fiecãrei luni din perioada luatã în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare. ......


ART. 76
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plãtesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, se suportã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, se reţin de cãtre plãtitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivã.

ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depãşesc obligaţia lunarã de platã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurãri de sãnãtate solicitarea scrisã conform modelului prevãzut în anexa nr. 12, la care se ataşeazã Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevãzut în anexa nr. 18, precum şi, dupã caz, dovada achitãrii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioarã pentru care se solicitã restituirea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul baza concedii medicale vanatorul vanatorul Am urmatoarea situatie: - lunile martie-iulie 2013 luna completa si luna august 10 zile lucrate si 11 zile concediu medical - in luna septembrie 2013 se ... (vezi toată discuția)
Calculul ind pt maternitate fifi58 fifi58 o persoana are 2 locuri de munca fiecare cu 8/zi la al 2-lea loc de munca este angajata nu mai din septembrie 2016 Cum se calculeaza la al 2-lea loc de m ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pt. hepatita a pauladrumcea pauladrumcea va rog sa-mi spuneti care este procentul din salariu de care beneficiez avand concediu medical pt. hepatita A , boala infectocontagioasa grupa A cod 12 si cod ... (vezi toată discuția)