avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune fara intabulare si fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune fara intabulare si fara instanta?

In urma decesului tatalui meu, cei trei copii, mostenim in urma succesiunii, fiecare o cota parte de 1/3 dintr-un imobil cu trei camere si doua terenuri intravilane, fiecare de 3000 mp. Mentionez faptul ca aceste bunuri nu sunt intabulate. Se poate face iesirea din indiviziune fara intabularea prealabila si fara prezentare in instanta (fara o hotarare judecatoreasca)? Mentionez ca noi, mostenitorii dorim in consens total sa impartim bunurile pe cale amiabila intr-un anumit fel, adica doar unul dintre frati sa mosteneasca casa si ceilalti doi cate un lot de teren. Mai apoi, am dori ca fiecare sa isi intabuleze separat bunurile ce ii vor apartine. Exista solutia medierii?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:04, 22 Februarie 2014
Ati facut certificat de mostenitor?Sotul meu la decesul mamei lui a facut cu fratele lui la notar certificatul de mostenitor si in el a fost specificat ce ii revine fiecaruia(dar era dupa vechiul cod civil, nu stiu daca se mai poate), iar pe urma a intabulat fiecare ce a vrut din mostenire.
Pentru a face iesirea din indiviziune trebuie mai intai deschisa succesiunea de pe urma tatalui dvs. la un notar de la ultimul domiciliu al defunctului si ulterior obtinut certificatul de mostenitor; avand certificatul de mostenitor se poate face iesirea din indiviziune, ulterior; din cate cunosc, pentru succesiune si iesire din indiviziune, de data relativ recenta, se solicita obligatoriu cadastru si intabulare pentru bunurile imobile ce se mostenesc si se supun indiviziunii!
Referitor la intrebarea dvs. daca puteti iesi din indiviziune "prin intelegere", raspunsul este acela ca daca va veti intelege asupra partajarii (si inteleg ca exista consens in acest sens!), puteti sa faceti partajul amiabil la notarul public, ci nu in instanta!
Va trebuie cadastru, dupa care procedati cu a aratat pusa2mimi, amiabil, la notar, in cadrul succesiunii, atribuirea imobilelor.
Eu nu vad diferenta intre a plati cadastrul o saptamana mai devreme sau una mai tarziu; nu le puteti valorifica altfel; in plus, trece timpul si mai platiti si impozit pe mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ieșire din indiviziune : cu cadastru sau fără ? georgiana.td georgiana.td Buna ziua. Avem următoarea speță : în urma decesului bunicului, o casa veche a fost mostenita de 3 nepoti . Succesiunea a fost incheiata, exista ... (vezi toată discuția)
Indiviziune Adelina2017 Adelina2017 Buna ziua!Se poate face ieșirea din indiviziune a unui teren împărțit in doua loturi,după ce a fost făcut cadastrul Per total și apoi separat numai ... (vezi toată discuția)
Succesiune laurabalan45 laurabalan45 parinti mei au murit tata in urma cu 18 ani mama in urma cu o luna acum vreau sa dezbat succesiunea eu cu fratele meu am facut o intelegere ca eu sa raman cu ... (vezi toată discuția)