Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de plata TVA in urmatoarea situatie:
Firma mea e platitoare de tva si inregistrata in ROI. Urmeaza sa achizitionez din UE diverse echipamente (in mare parte aparatura IT) destinate uzului propriu (raman activele firmei, nu le vand mai departe). Suma totala este de aprox 15000 eur fara TVA. Inteleg ca am posibilitatea ca la achizitie sa nu platesc tva cerand furnizorului o factura fara tva.
1) Intrebarea primordiala este: platesc pana la urma TVA-ul ? (daca nu la facturare atunci la momentul cand intra bunurile in tara sau cand intra in contabilitatea firmei sau la sfarsitul perioadei fiscale sau doar in cazul in care le vand mai departe?)
2) Daca platesc TVA atunci in ce masura? (tva-ul tarii de origine a echipamentelor (de ex. germania 20%) sau cel din RO (24%) ). sau se aplica tva pe un cuantum anume (precum pe suma ce depaseste 10000 eur) ?
Am primit multe raspunsuri la aceasta intrebare si toate par sa fie contradictorii sau poate ca nu stapanesc eu limbajul specific si poate de aceea nu am inteles asa ca va rog daca puteti sa imi explicati ca pentru "nepriceputi"
1.Se face taxare inversa daca si furnizorul are cod valid de tva.
Tva platiti daca o sa vindeti echipamentele,etc.
Achizitia o declarati in D 390 si D 300.