avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Intrebare legata de plata TVA
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Intrebare legata de plata TVA

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de plata TVA in urmatoarea situatie:

Firma mea e platitoare de tva si inregistrata in ROI. Urmeaza sa achizitionez din UE diverse echipamente (in mare parte aparatura IT) destinate uzului propriu (raman activele firmei, nu le vand mai departe). Suma totala este de aprox 15000 eur fara TVA. Inteleg ca am posibilitatea ca la achizitie sa nu platesc tva cerand furnizorului o factura fara tva.

1) Intrebarea primordiala este: platesc pana la urma TVA-ul ? (daca nu la facturare atunci la momentul cand intra bunurile in tara sau cand intra in contabilitatea firmei sau la sfarsitul perioadei fiscale sau doar in cazul in care le vand mai departe?)

2) Daca platesc TVA atunci in ce masura? (tva-ul tarii de origine a echipamentelor (de ex. germania 20%) sau cel din RO (24%) ). sau se aplica tva pe un cuantum anume (precum pe suma ce depaseste 10000 eur) ?

Am primit multe raspunsuri la aceasta intrebare si toate par sa fie contradictorii sau poate ca nu stapanesc eu limbajul specific si poate de aceea nu am inteles asa ca va rog daca puteti sa imi explicati ca pentru "nepriceputi"

Cu multumiri,
Alex Horia
Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 21:18, 22 Februarie 2014
1.Se face taxare inversa daca si furnizorul are cod valid de tva.
Tva platiti daca o sa vindeti echipamentele,etc.
Achizitia o declarati in D 390 si D 300.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva achizitie intracomunitara credite credite Firma la care lucrez este platitoare de tva si doreste sa achizitioneze echipamente din Germania in valoare de aproximativ 15000 EUR. Doresc sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Achizitie activ de la o firma din ue- firma din ro nu este platitoare de tva ga-ga ga-ga buna ! va rog sa ma lamuriti in cazul unei firme cu o cifra de afaceri pana la 35000 de eur si care nu este inregistrata ca si platitoare de tva, cum se ... (vezi toată discuția)
Inscriere in roi - neplatitor de tva Contabiljunior Contabiljunior Buna ziua, Daca societatea nu este inregistrata ca platitor de TVA, dar intentoneaza sa achizitioneze din UE bunuri pentru revanzare - unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)