avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz despãgubire RCA pentru bicicletã avariatã în ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz despãgubire RCA pentru bicicletã avariatã în accident

Bună ziua. Acum o săptămână nepotul meu, ciclist împătimit, a fost lovit de o tânără şoferiţă. Nepotul nu are răni doar câteva vânătăi şi o durere de umăr, dar bicicleta este avariată destul de serios. Este un model destul de scump, cam 4000 euro nouă. A lui nu a fost nouă ci cumpărată de pe net, că era mai ieftină, de un bun prieten de al său care i-a făcut-o cadou când a văzut că este pasionat şi el de ciclism. Nu are act de proprietate nici prietenul şi, logic, nici nepotul. Problema este că şoferiţa are asigurare dar firma a cerut act de proprietate pentru bicicletă, altfel nu deschide dosar. Daunele au fost evaluate de un specialist la 2500 ron. Alte pretenţii nu are, nu vrea să o dea în judecată. Ce opţiuni are? Este legal să îi ceară acest act sau e doar un tertip al asiguratorului pentru a nu plăti? Poate că se bazează pe faptul că nu cunoaşte legea, nepotul nu este şi şofer ca să ştie ce drepturi conferă o asigurare RCA.
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 10:45, 1 Martie 2014
Prietenul care i-a facut-o cadou sa ii dea o declaratie eventual autentificata la notar in care descrie modalitatea in care a fost achizitionata bicicleta iar daca are vreo dovada a achizitionarii de pe net i-ar fi de folos, un mail sau poate a primit de la vanzator vreun document de la achizitionarea bicicletei (certificat de garantie, orice alt doc.).
actele pe bicicleta nu trebuie sa fie incheiate in forma autentica. Orice act este OK. Declaratia prietenului este mai mult decat suficienta. De altfel orice act intre prieten si cel care trebuie despagubit ar fi fost OK.
Doar ce am vorbit cu nepotul meu şi mi-a spus că asigurătorul nu i-a cerut o asemenea declaraţie a prietenului, dar că îi deschide dosar de daună. Bănuiesc că în termenul legal i se va răspunde că nu se aprobă pentru că nu are act de proprietate. Întrebarea mea este ce cadru legal îi permite nepotului meu să prezinte doar declaraţia prietenului? Este menţionat în vreo lege că este suficientă în cazul bicicletelor? Eu am citit puţin din legea asigurărilor dar se vorbeşte numai de autovehicule avariate. Vă mulţumesc.
Nu trebuie sa prezinte niciun act de proprietate. Bicicleta putea fi imprumutata de la altcineva.

Nici in cazul vehiculelor asigurate nu se cere ca cel lovit sa dovedeasca ca este proprietarul masinii adica sa aduca factura de la vanzator.

Asiguratorul trebuie sa il despagubeasca indiferent daca bunul deteriorat era sau nu era in propritatea celui pagubit.

Cu procesul verbal intocmit de politie se prezinta la asiguratorul celui vinovat de accident iar asiguratorul este obligat sa deschida dosar de dauna.

Pe langa daunele materiale poate depune si plangere impotriva celui vinovat ptr plata unor daune morale si poate obtine o despagubire mai mare de la asigurator.

Asa ca pe langa bicicleta poate solicita asiguratorului si o suma care sa "acopere" vanataile si durerea in umar. Trebuie sa obtina un certificat medico-legal in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
cyan, moderator
cyan a scris:

Nu trebuie sa prezinte niciun act de proprietate. Bicicleta putea fi imprumutata de la altcineva.

Nici in cazul vehiculelor asigurate nu se cere ca cel lovit sa dovedeasca ca este proprietarul masinii adica sa aduca factura de la vanzator.

Asiguratorul trebuie sa il despagubeasca indiferent daca bunul deteriorat era sau nu era in propritatea celui pagubit.




Permiteti-mi sa va contrazic , pentru a primi despagubiri pentru distrugerea unui bun trebuie sa aveti calitatea de proprietar .


Alte discuții în legătură

Accident auto mihaimike89 mihaimike89 Buna ziua. Am o rugaminte. Am avut un accident de masina, iar vinovatul este o masina. Eu eram pe bicicleta. din accident nu a rezultat vatamarea nici unei ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu un biciclist mimisto mimisto Ieri seara sotul meu (sofer) a fost implicat intr-un accident rutier cu un biciclist care s-a ranit la un picior cu axul pefalei de la bicicleta ( pedala ... (vezi toată discuția)