avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este ultima zi de lucru?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este ultima zi de lucru?

Buna ziua,
Sunt un pic nelamurita in cazul urmator: angajatul a depus notificarea de demisie pe 10 ale lunii, i s-a dat nr de inregistrare in aceeasi zi si se vor respecta cele 15 zile calendaristice de preaviz. Care este ultima zi de lucru?24 sau 25? Daca e sa numaram si ziua de 10, ultima zi de lucru ar fi 24.Cum este corect sa se completeze in notificarea de incetare:"Contractul .....inceteaza la data de...24 sau 25?"
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 10:02, 23 Aprilie 2009
Aveţi dreptate. Este mult mai comod să completezi o hârtie în plus, să accepţi o nouă cerinţă aberantă neprevăzută de nicio normă, să tolerezi şi azi toanele funcţionarului, să asculţi discuţia lor de la cafea în timp ce tu stai de 15 minute ignorat în faţa ghişeului...

Ne complacem în starea asta de dezordine, aşteptând ca altcineva, eventual "de sus", să ne rezolve problemele. Nu se va schimba nimic - sistemul se autoconservă, iar noi îi adăpăm apucăturile birocratice prin indiferenţă, cedare, neglijenţă.

"Teoria" asta despre care tot vorbim este nivelul minim de cunoştinţe pe care îl aştept de la un funcţionar considerat competent sau cel puţin de la cel care îi dă sarcinile de lucru. "Practica" vine numai acolo unde lipseşte o rânduială, nu pentru a o înlocui acolo unde ea deja există.
Am fost azi la ITM si am dat peste o doamna care mi-a acceptat acea notificare de incetare a contractului ca urmare a demisiei doar cu semnatura firmei. Mi-a luat si demisia salariatului, unde era semnatura lui.=D>
Am mai incercat o data si o doamna de acolo mi-a zis sa nu ma complic (eu sau ea?) si sa intocmesc incetare cu acordul partilor..
Aveti dreptate in ceea ce priveste birocratia ...atatea decizii pentru orice.......dar parerea mea este ca sunt utile in special pentru ITM si nu numai. Trebuie tinut cont ca intr-o decizie sau act aditional este trecut antetul si semnatura unui reprezentant legal al firmei ceea ce inseamna ca actiunea respectiva este cunoscuta de catre ambele parti si de asemenea putem spune ca ITM-ului este mai usor sa inregistreze actiunea in program si in cartea de munca (eu scriu pe decizie inclusiv numarul de dosar al firmei de la ITM, fiecare firma are un numar)
Mie imi cere si de la Casa de Pensii DECIZIA DE INCETARE pentru salariatul care intra de drept in pensie, specific decizia! ..... nu stiu de ce nu accepta si alte dovezi de incetare a cim.
Doresc sa specific ca la ITM nu imi inregistreaza decizia de incetare a cim fara notificarea salariatului atasata. Pe langa acest fapt decizia o putem intocmi si depune in jurul datei de incetare cim (trebuie depusa in maxim 5 zile de la data deciziei nu de la data notificarii salariatului) Am un exemplu: notificarea salariatului este datata din 1.04.2009 dar incetarea contractului este in data de 8.05.2009( atunci va pleca la lucru in alta tara) astfel ca cei de la ITM nu pot opera, inregistra cu o luna inainte un act si sunt convinsa ca daca ar pastra notificarea pana in luna urmatoare sa opereze s-ar pierde sau ar uita de ea in nebunia lor de acolo. Un alt caz am avut cu concediu fara plata in care salariatul a specificat in notificare ca daca dupa cele 60 zile de cfp nu se prezinta este de acord cu incetarea cim......astfel ca eu in data respespectiva m-am dus cu o decizie incetare cim 55(b) conform notificarii salariatului din data de...inregistrata cu nr... si data de...
In concluzie deciziile in ceea ce priveste demisia salariatului nu sunt obligatorii dar sunt necesare in operarea corecta a datelor, asta este parerea mea din experienta pe care o am cu ITM Sibiu.
Poate in viitorul apropiat nu va mai fi o birocratie asa de mare tinand cont ca nu vor mai fi carnete de munca, dar pana atunci sfatul meu este sa intocmiti deciziile si in cazul demisiilor pentru linistea voastra .
O zi buna cu cat mai putine decizii:D
Apropo de subiect notificarea poate fi datata din 01.04.09 si in ea specificat preavizul incepand din data de 15.04.09. Nu este necesar sa se tina cont de data inregistrarii notificarii, dar nu putem adauga data inceperii preavizului inaintea datei de 01.04.2009, adica cu data de 23.03.09 (am dat un exemplu).
In concluzie daca doreste salariatul poate sa inceapa preavizul cu data depunerii notificarii ( daca a instintat angajatorul de dimineata) sau cu ziua urmatoare (daca a instintat firma mai tarziu, la incetare programului) sau sa inceapa peste cinci zile preavizul......in functie de ziua din care nu mai doreste sa vina la lucru.
Sper ca am fost de ajutor.
Trebuie sa specific ca notificarea din partea salariatului la care ma refer in acest caz este vorba de demisia, sau cererea de incetare cim cu acordul partilor, sau incetarea de drept.....mai pe inteles instintarea scrisa a salariatului in ceea ce priveste propriile decizii cu privire la cim.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rog urgent demisie!! a_gmona a_gmona Mi-am trimis demisia in data de 21.12.2006 conf art. 79.8., prin posta cu confirmare de primire, cerand ca raporturile de munca sa inceteze cu data de ... (vezi toată discuția)
In ce condiiti inceteaza contractul individual de munca??? Miha3laM Miha3laM Buna ziua, Am si eu o mare neclaritate, am incheiat cu o societate un contract individual de munca, pe contractul individual de munca functia mea este alta ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca Raluk_ Raluk_ cum pot sa plec de la o firma daca in data de 25.10 mi-am depus demisia si nu mi-a fost aprobata iar in data de 02.11 am trimis o alta demisie prin posta cu ... (vezi toată discuția)