avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate la contract de drepturi de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor

Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la inceputul lunii mai. Vreau sa-mi iau concediu de maternitate (cele 126 de zile) insa angajatorul spune ca nu exista acest tip de concediu la drepturile de autor si ca ma pot plati normal (pe aceasta perioada) asa, ca o conventie intre mine si ei. Mentionez faptul ca platesc impozit pe venit, CAS si CASS la contractul pe care il am. Am citit in lege ca acesta indemnizatie este platita de angajator (care isi recupereaza intreaga suma de la CASMB), poate benificia de ea persoana care are min o luna de cotizare si reprezinta 85% din salariul brut pe ultimele 6 luni din care se opreste CAS la salariul mediu brut pe 2013 in cazul meu; astfel as ajunge la o suma putin mai mare decat salariul net, pe cele 126 de zile. Spuneti-mi, va rog, daca gresesc si cum pot sa-mi conving angajatorul sa-mi acorde aceasta indemnizatie si care este ultima lege care prevede cele de mai sus. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tina militaru , utilizator 18:58, 24 Februarie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
...

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate destinatã suportãrii acestor indemnizaţii, denumitã în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
...

Art. 5. - Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, cota de contribuţie prevãzutã la art. 4 alin. (2) se datoreazã şi se achitã de cãtre:
a) angajatori pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. C;
c) persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2).

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.


2. Asadar sunt doua contributii la sanatate:
- contributia sociala de 5,5% (CASS) pe care ati platit-o dvs. si care va ajuta la a beneficia de servici medicale gratuite;
- cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, care va ajuta sa benficiati de indemnziatii pentru concedii medicale (inclusiv concediu de maternitate).

3. In cazul dvs. nu ati platit aceasta cota de contributie de 0,85% si de aceea nu puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu de matenitate.
- Aceasta cota de contributie o puteati plati prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Daca incheiati acum un contract de asigurare cu CJAS si daca veti avea cel putin o luna platita aceasta contributie inainte de a solicita concediu de maternitate atunci veti beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate.
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sunt necesare pentru incheierea contractului de asigurare pentru cota de contributie de 0,85%.
- In aceasta situatie indemnizatia pentru concediul de maternitate va fi platita de CJAS unde veti prezenta certificatele medicale.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc foarte mult pentru informatiile date. Se pare ca aveti dreptate; chiar azi am fost la CASMB si actele necesare pentru a plati contributia pentru concedii si indemnizatii la DDA sunt: declaratie privind veniturile realizate pe 2013 (formularul 200) si o declaratie de asigurare pentru concedii si indemnizatii (anexa 4 de pe site-ul CASMB). Cei de la resurse umane au spus ca nu stiau de acest lucru, dar ma indoiesc. In fine, sper sa reusesc maine cu toate actele pentru ca sunt pe ultima 100 de metri. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)
Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat aprov1961 aprov1961 Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala. Are dreptul la plata concediului medical avand in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)