avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat

Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala.
Are dreptul la plata concediului medical avand in vedere ca eu i-am oprit CASS ca la un contract de munca obisnuit ? Casa de asigurari spune ca persoana in cauza trebuia sa-si faca un alt contract de asigurare direct la ei si sa-si plateasca, refuzand sa-i plateasca concediul medical. Au dreptate ? Conform carei legi , pentru ca in HG 150 la care am fost trimis nu este specificat nimic referitor la contractul de mandat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:40, 22 August 2013
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.
...

Art. 4.
(1) La data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, cotele de contribuţii de asigurãri sociale stabilite prin Legea bugetului asigurãrilor sociale de stat se diminueazã cu 0,85 puncte procentuale, prin deducere din:
a) cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de angajator, în cazul persoanelor prevãzute la art. 1 alin.(1) lit. A şi B;
b) cota de contribuţie de asigurãri sociale datoratã de instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cazul persoanelor prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C;

(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

2. Angajatul cu contract de mandat nu face parte din persoanele asigurate la sanatate prevazute mai sus.

3. - Dvs. ati retinut si achitat contributia pentru asigurari de sanatate dar nu ati platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, din care se platesc indemnizatiile pentru concediu medical.
- De aceea CJAS v-a spus ca nu i se poate plati indemnizatie pentru concediu medical si trebuie sa incheie un contract cu CJAS pentru acesta cota de contributie.

Ultima modificare: Joi, 22 August 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)