avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate contract drepturi de autor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate contract drepturi de autor

Buna ziua,
persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente?
Ma intreseaza in ce categorie ma incadrez pentru a-mi putea plati cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:42, 12 Martie 2015
1. Veniturile din drepturi de autor fac parte din veniturile independente.

2. Daca platiti cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii ar trebui sa beneficiati de indemnizatie pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate).

3. Contractul pentru cei 0,85% se incheie cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.
...

Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
...

Art. 5. - Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, cota de contribuţie prevãzutã la art. 4 alin. (2) se datoreazã şi se achitã de cãtre:
a) angajatori pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. C;
c) persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2).


5. - Am vazut situatii in care CJAS nu considera ca veniturile din drepturi de autor sunt venituri independente si refuza sa incheie contracte pentru cota de contributie de 0,85%.
- De aceea va recomand sa va adresati, pe e-mail, la CJAS sau chiar la CNAS pe: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat aprov1961 aprov1961 Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala. Are dreptul la plata concediului medical avand in ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)