avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatii de gravide ptr PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatii de gravide ptr PFA

Buna ziua,
Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca....
Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un contract de PFA.
Platesc impozit pe venit (10%)
Fond de sanatate(5,5%)
Fond de somaj(0,5%)
Fond de pensii (10,5%)
Intrebarea mea este daca mi se plateste concediul medical , avand in vedere ca sunt luata in evidenta la ,, GRAVIDE CU RISC ,, si de asemenea daca mi se platesc cele 42 de zile, inainte de nastere si daca beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului de doi ani.
De asemenea va rog daca se poate sa-mi comunicati si legea unde ma incadrez, si unde trebuie sa duc documentele spre inregistrare si apeobare.
Va intreb toate aceste lucruri deoarece la Casa de Sanatate din Sibiu, nimeni nu stie nimic !!!! Toata lumea spune ,, nu stiu ,, nu cred ca va incadrati...si te plimba de la o use la alta , iar doamnele din birouri au de povestit ce au facut in weeken-duri si ce minunatii au mai facut odraslele lor de copii.....
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
multumesc,
Mihaela

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:39, 29 Iulie 2015
1. - In calitate de PFA puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si indemnizatia aferenta lui daca ati platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, printr-un contract incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Cei de la CJAS trebuia sa va lamureasca asupra acestor lucruri.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin. (1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.

Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate destinatã suportãrii acestor indemnizaţii, denumitã în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
...

Art. 5. - Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, cota de contribuţie prevãzutã la art. 4 alin. (2) se datoreazã şi se achitã de cãtre:
a) angajatori pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. C;
c) persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2).

Art. 6
...
(6) Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) sunt obligate sã depunã declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii la casa de asigurãri de sãnãtate la care sunt luate în evidenţã ca plãtitori de contribuţie de asigurãri sociale de sãnãtate. Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,85% se datoreazã asupra veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau asupra veniturilor declarate în contractele de asigurare socialã, pentru persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e).
...

3. In situatia in care incheiati contract de asigurare cu CJAS pentru concedii si indemnizatii, concediul de maternitate (ca si alte concedii medicale) este platit e CJAS unde veti depune certificatele medicale.

4. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta lui trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate, somaj indemnizat etc.).
- Plata indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor si nici de existenta concediului de maternitate.
- Daca veti indeplini conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci CCC se acorda dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de ma nasterea copilului.
- Daca nu veti indeplini conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci CCC se acorda incepand cu data nasterii copilului.

5. Listele cu actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC o procurati de la Primarie unde veti si depune apoi aceste acte, in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatia pentru CCC.

6. Va recomand sa cititi si OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a OUG 111/2010, aprobate de HG 52/2011 si modificate de HG 57/2012 si de HG 1291/2012.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate contract drepturi de autor MihaelaMB MihaelaMB Buna ziua, persoanele angajate cu contract de drepturi de autor se incadreaza la categoria Persoane autorizate sa desfasoare activitati independente? Ma ... (vezi toată discuția)