avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Hristos a Inviat!

In urma decesului tatalui meu am inteles ca in termen de 6 luni trebuie sa accept succesiunea.
Acest lucru am inteles ca se face printr-o declaratie de acceptare pe care o depun la un notar.
Datele pb sunt :
-sotia defunctului si doi copii vor participa la aceatsa succesiune
-in masa succesorala sunt si niste proprietati la care am vazut ca sunt probleme cu actele
Intrebarile mele sunt:
-notarul la care depun aceatsa declaratie ,eu si ceilalti doi din aceatsa ecuatie,trebuie sa fie din acelasi oras cu tatal meu?
poate notarul sa fie si in alt oras?
-ce acte am nevoie pentru acesta declaratie de acceptare ?
-sunt mai multe feluri de accept a unei succesiuni?intreb asta pentru ca e posibil sa mai am si alte succesiuni anterioare din care provin bunuri iar actele pentru acele bunuri ridica probleme de legalitate;

Cel mai recent răspuns: F.V. Strauß , Consilier juridic 15:39, 24 Aprilie 2009
Tot ce a spus notarul a fost ca nu este necesara, in cazul copiilor si al sotiei decedatului, aceast declaratie.
Am intrebat expres de termenul de 6 luni si a spus nu este necesar asa ceva.

Nu exista datorii,nu exista litigii intre copii si sotie.

Nu pot dezbate succesiunea ptr ca nu am inca actul pentru terenul respectiv(este inca la primarie si mai dureaza cateva luni)
daca notarul despre care vb s-a inregistrat cu succesiunea dvs atunci nu mai e nevoie sa faceti o decl de acceptare expresa, acceptarea putand fi si una tacita. Daca in schimb vreti sa evitati sa raspundeti de datotiile succesiunii si cu patrimoniul propriu, ideal este sa acceptati succesiune a sub beneficiu de invebntar. Aceatsa aceeptare se poate face doar in term de optiune suuccesorala de 6 luni de la data decesului. Daca mostenirea nu este inregistrata la notarul respectivsi sunteti in term de 6 luni puteti sa dati decl de acceptare pura si simpla expresa la orice notar
Nu a fost inregistrat nici un act motivand ca nu este nevoie.A spus ca ne asteapta in schimb sa incheiem un alt act ,cu cei 3 mostenitori ,dar nefiind obligaturiu un termen de 6 luni.
pai sigur ca nu este obligatoriu termenul de 6 luni atata timp cat inca nu s-a inceput dezbaterea mostenriii. Dupa declansarea acestei proceduri, aveti termen de 6 luni sa acceptati sau sa nu acceptati mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia de acceptare a succesiunii Va rog ajutati-ma cu raspunsul la urmatoarea problema. 1. Am facut o declaratie de acceptare a succesiunii sub beneficiul de inventar (succesiunea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Mosteniri: termene folosite titi marina titi marina Va salut, din nou. Dupa ce am citit tratatul de drept civil- succesiuni si testamente- scris de Dan Chirica, am constatat ca, nefind de specialitate, ... (vezi toată discuția)