avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Greseala in raportul de expertiza cadastrala, cerere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Greseala in raportul de expertiza cadastrala, cerere de indreptare a hotararii respinsa

Va expun urmatoarea situatie: partaj succesoral judiciar, doua terenuri in masa succesorala.
S-a efectual raportul de expertiza topo-cadastrala, dar unul dintre terenuri a fost in mod gresit inscris alt plan de situatie decat cel indicat in titlul de proprietate, eroare cauzata de inscrierea eronata a terenului in baza de date digitala pentru titluri de proprietate. Totusi, indicarea eronata a terenului subzista doar in raportul de expertiza, nu si in hotarare, in cuprinsul careia a fost indicat corect, conform titlului de proprietate.
Partile nu au sesizat greseala, deci nu au facut obiectiuni la raport sau in calea de atac, iar hotararea a ramas definitiva.
La cadastru s-a refuzat intabularea, iar reclamantul din proces a formulat cerere de indreptare a hotararii, respinsa ca neintemeiata, pe motiv ca motivele invocate ar excede dispozitiilor art. 281, iar eroarea din raport putea fi indreptata doar in cursul procesului, prin obiectiuni la raport sau in caile de atac.
Mentionez ca expertul a refacut raportul de expertiza. Ar mai avea OCPI vreun motiv de a refuza intabularea?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ulpianus , utilizator 11:09, 26 Februarie 2014
Buna ziua,

Precizati ce cuprindea cererea de indreptare a hotararii.
S-a cerut indreptarea unei erori materiale ?
Ce motiv au cei de la OCPI sa efectueze intabularea daca in cuprinsul dispozitivului hotararii sunt indicate datele corecte ?

vedeti si:

Art. 281 indice 2
(1)Dacă prin hotărârea dată instanţa a omis să se pronunţe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în acelaşi termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârilor date în fond după casarea cu reţinere, în termen de 15 zile de la pronunţare.
(2)Cererea se soluţionează de urgenţă, cu citarea părţilor, prin hotărâre separată. Prevederile art. 2811 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
(3)Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în cazul când instanţa a omis să se pronunţe asupra cererilor martorilor, experţilor, traducătorilor, interpreţilor sau apărătorilor, cu privire la drepturile lor.

Art. 281 indice 2a
Îndreptarea, lămurirea, înlăturarea dispoziţiilor potrivnice sau completarea hotărârii nu poate fi cerută pe calea apelului sau recursului, ci numai în condiţiile art. 281-2812.
Codul de procedură civilă actualizat prin:
(Legea 202/2010 - privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor din 25 octombrie 2010, Monitorul Oficial 714/2010)

Art. 281 indice 3
(1)Încheierile pronunţate în temeiul art. 281 şi art. 2811, precum şi hotărârea pronunţată potrivit art. 2812, sunt supuse aceloraşi căi de atac ca şi hotărârile în legătură cu care s-a solicitat, după caz, îndreptarea, lămurirea sau înlăturarea dispoziţiilor potrivnice ori completarea.
(2)Părţile nu pot fi obligate la plata cheltuielilor legate de îndreptarea, lămurirea sau completarea hotărârii.

legalmgm
In cererea de indreptare a hotararii s-a cerut indreptarea erorii materiale din raportul de expertiza tehnica, eroare constand in pozitionarea gresita a terenului. Eroarea a fost cauzata de faptul ca in baza de date digitala a titlurilor de proprietate, terenul era pozitionat eronat. Concret, in loc de cifra 1, in baza de date (dupa care s-a ghidat expertul) era trecut "slash" (/). Astfel incat, in loc sa fie indicata parcela X 2193/1/2, a fost indicata parcela X 2/193/1/2. Expertul s-a ghidat gresit dupa baza de date digitala, iar nu dupa mentiunea din titlul de proprietate, iar OCPI a refuzat intabularea, pe motiv ca nu exista concordanta intre cele doua.
Eroarea s-a facut doar in raportul de expertiza la care hotararea judecatoreasca face trimitere, desi, in cuprinsul hotararii, terenul este identificat corect, conform titlului de proprietate.
Instanta a respins cererea de indreptare, pe motiv ca motivele invocate ar excede dispozitiilor art. 281 CPC.
Si ma intrebam daca nu cumva am putea merge la originea problemei, adica rectificarea greselii din baza de date digitala de la OCPI, printr-o cerere extrajudiciara, adresata OCPI. Aveti cunostinta daca exista o asemenea posibilitate? Nu cred ca e o problema fara rezolvare, sa fii proprietar si sa nu poti dispune de teren din pricina unei erori care nu iti este imputabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act gresit ilie33danut ilie33danut Am facut o actiune civila in constatare la judecatorie, prin care sa se constate valabilitatea unei conventii de vanzare- cumparare unde sa cerut si o ... (vezi toată discuția)
Greseala inscriere in titlu de proprietate - respectiv hotarare definitiva si irevocabila! pimionela pimionela Cum se poate rezolva o problema rezultata in urma inscrierii gresite a tarlalei pe titlul de proprietate dupa care s-a facut partaj la judecatorie, greseala ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata YNAA YNAA Buna seara, C.pr.civ. art.338 prevede ca disp. priv. procedura necontencioasa descrisa in CARTEA III se intregesc cu disp. de procedura contencioasa, in ... (vezi toată discuția)