avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1246 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort sau anularea casatoriei?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort sau anularea casatoriei?

pe scurt am sa va spun povestea mea.am cunoscut un tip din egypt pe internet, am mers la el in vara am stat 2 saptamani timp in care i-am cunoscut familia, apoi i-am facut invitatie si a fost el in romania o luna, apoi am mers eu iar, unde am inceput demersurile casatoriei in egypt.asta sa intamplat in ianuarie 2009.dupa ce am terminat actele acolo am venit in romania unde am trimis actele la bucuresti pt inregistrarea casatoriei. intre timp o prietena deja terminase actele cu sotul ei fiind tot din egypt, sotul ei fiind prieten cu sotul meu.intre timp am aflat niste lucruri ingrozitoare, punandu-mi la indoiala dragostea lui pt mine si convingandu-ma tot mai mult de faptul ca el sa casatorit cu mine pt a pleca din egypt, el avand o situatie materiala nu prea buna. conditiile care mi le-a impus dupa casatorie au fost drastice ca de exemplu nu aveam voie sa lucrez sau sa ies din casa doar pt a merge la parintii mei, sau la cumparaturi.acum sincer nu imi doresc decat sa repar greseala pe care am facut-o, adica sa ma despart de el.actele de la bucuresti ink nu mi-au ajuns.adica inregistrarea casatoriei.ce pot sa fac in aceste conditii?sa incerc sa iau legatura la bucuresti sa anunt anularea casatoriei? se poate? sau un sfat altceva ce asi putea sa fac? va rog din suflet sa ma ajutati!!!!!!!!!1 multumesc.
De m-ar vedea profa mea de gramatica, cred ca mi-ar da o pedeapsa de n-as putea-o duce: "este legala casatoriile multiple":oops: corect este desigur: "SUNT legale casatoriile multiple":hm:
Subiect:RE: divort sau anularea casatoriei.
Daca ati incheiat casatoria singura solutie este DIVORTUL.
Puteti intenta actiunea de divort, in Romania, la judecatoria din localitatea in care domiciliati.
Bafta!
Carpatina a scris:

Puteti cere divortul in instanta romana. Nu trebuie sa mergeti in Egipt pentru a inainta divortul. Insa, are atentie sa nu cumva sa descoperiti ca sotul egiptean mai are vreo cateva neveste prin Egipt cu care este casatorit, fiindca atunci puteti cere aici in Romania ANULAREA casatoriei incheiate in Egipt cu cetateanul egiptean, si in nici un caz divortul. In unele tari cu religie musulmana este legala casatoriile multiple, ceea ce la noi constituie bigamie si se pedepseste penal.

Chiar si cu proful de drept familiei ai avea oarescare probleme...
Daca sotul este musulman si are mai multe neveste asta nu este bigamie pentru sotie, astfel incat nu exista motiv de anulare...
Conditiile DE FOND ale casatoriei sunt dictate de legea personala a sotilor... art 18 din legea 105...
Cu alte cuvinte bigamia sotului nu constituie pentru un cetatean roman o conditie de fond in privinta casatoriei...

S-ar putea argumenta cumva cu "ordre public" dar e greu...
Divortul e mai simplu si mai sigur!
J H am rugamintea sa nu imi rastalmaciti cuvintele si intelesul lor.
Eu nici nu am zis ca ar fi vorba vorba de bigamie pentru sotie daca sotul mai are si alte neveste cu care este casatorit.
In ce priveste afirmatia dvs privind
"bigamia sotului nu constituie pentru un cetatean roman o conditie de fond in privinta casatoriei..."
nu vorbeam despre conditiile de fond la incheierea casatoriei, ci despre impedimentele sau piedicile la incheirea acesteia, in care una dintre ele este si aceea a existentei unei casatorii anterioare nedesfacute, fapta ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii de bigamie, repet insa nu este infractiune pentru doamna in cauza, ci este un MOTIV DE ANULARE a casatoriei si nu DIVORT. A se vedea art.19.Codul familiei).

Cum spune codul familiei (citez din memeorie)?: ...este oprit a se casatorii barbatul casatorit sau femeia casatorita!

Daca ai intelege un pic dreptul ai vedea ca indiferent ca se numesc impedimente la casatorie sau conditii negative, astea sunt conditiile de fond de care vorbeste legea 105!

Ori aceste conditii sunt supuse legii nationale!

Pe scurt: daca io-s ceteatean iranian si gasesc 4 fraiere de romance sa se casatoreasca cu mine, totul este ok.
Mie legea mea (cea iraniana) imi permite sa ma casatoresc cu mai multe femei, iar romancele respecta legea romaneasca, deoarece ele nu incheie decat cate o singura casatorie! (aplicarea legii nationale inseaman ca romancele sau romanii nu pot incheia decat o singura caastorie, toate celelate casatorii ulterioare fiind nule)

Eventual ar putea venii tata Leana din deal si sa strige: "Opriti... ma scandalizeaza asa ceva, nenorocitul ala de arab a luat 4 fete de la noi...
O atfel de casatorie incalca ordinea publica romeansca!" (da, sunt exact cuvintele pe care tata Leana le-ar folosii)
In cazul asta ar putea exista o problema...
Ar urma probabil un proces iar pana sa existe o hotarre definitiva si irevocabila ar trece ani de zile.. pentru ca "ordre public" este un termen nedefinit si care nu poate fi interpretat asa de usor...

Alte discuții în legătură

Divort intre un cetatean roman si un cetatean egiptean anda2012 anda2012 buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie;sunt casatorita cu un cetatean egiptean, casatoria fiind efectuata in R.A.Egipt. In caz de divort, va fi ... (vezi toată discuția)
Bigamie mogecri mogecri Am fost casatorita in Romania , iar acum 17 ani m-am casatorit in Egipt. Nu stiu daca la data cand m-am casatorit in Egipt , fusese pronuntat divortul din ... (vezi toată discuția)
Casatorie si divort cu un cetatean strain swarowski swarowski Buna ziua! Scriu aici in speranta ca voi gasi un raspuns din partea unor profesionisti.Povestioara este ca m-am casatorit legal pe teritoriul Egiptean cu un ... (vezi toată discuția)