avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Etape parcurgere procedura informare si mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Etape parcurgere procedura informare si mediere

daca eu initiez medierea si piritul nu se prezinta la sedinta de informare gratuita ,pot sa ma duc in instanta? iar daca se prezinta si dupa informarea gratuita nu este de acord sa mearga mai departe una din parti ,se poate merge in instanta?daca fac acest demers si dupa sedinta de informare consider ca nu ma avantajeaza medierea pot sa renunt? si daca da cu ce costuri?
Cel mai recent răspuns: sexu , utilizator 21:00, 23 Martie 2014
Da, în orice situație vă puteți adresa instanței, fie că se prezintă pârâtul la ședința de informare și nu acceptă medierea, fie că medierea este acceptată și ulterior constatați că nu există cale de înțelegere. Dacă nu alegeți să intrați în procedura medierii, vi se va elibera un certificat de informare, pe care-l veți atașa cererii de chemare în judecată.Dacă intrați în procedura medierii, iar apoi doriți să renunțați, veți pierde o parte din onorariul achitat mediatorului.Depinde cum veți conveni cu mediatorul.
sexu a scris:

daca eu initiez medierea si piritul nu se prezinta la sedinta de informare gratuita ,pot sa ma duc in instanta?


Raspunsul este da. Veti atasa la cererea de chemare in judecata procesul verbal eliberat de mediator, care va atesta faptul ca ati facut tot ce depindea de dumneavoastra, insa informarea nu s-a putut efectua in prezenta ambelor parti, datorita absentei invitatului. Atentie! Informarea nu este obligatorie in toate cazurile, ci doar in cele prevazute de Art. 60 indice 1 din Legea nr. 192/2006, cu completarile si modificarile ulterioare.


iar daca se prezinta si dupa informarea gratuita nu este de acord sa mearga mai departe una din parti ,se poate merge in instanta?


Sigur. Doar ca in acest caz, mediatorul va elibera participantilor un certificat de informare. Acesta se ataseaza, de asemenea, cererii de chemare in judecata.


daca fac acest demers si dupa sedinta de informare consider ca nu ma avantajeaza medierea pot sa renunt? si daca da cu ce costuri?


Nu exista penalitati pentru "razgandire", in principiu. Depinde care sunt termenii contractului de pregatire a medierii in cazul mediatorului ales de dumneavoastra. Depinde, de asemenea, daca adresati catre mediator o cerere de deschidere a procedurii de mediere, sau doar de informare. Daca nu sunteti 100% convins ca doriti medierea si doriti sa va rezervati optiunea de a spune NU la finalul informarii, faceti o cerere legate strict de informare. Doar ca s-ar putea intampla ca in acest caz mediatorul sa fie mai putin interesat sa faca eforturi in a convinge invitatul sa participe.

Sfatul meu este sa discutati deschis cu mediatorul, sa cereti toate informatiile care v-ar putea fi necesare pentru a lua o decizie privind oportunitatea medierii si sa depuneti cererea in stricta conformitate cu intentiile pe care le aveti.
deci e normal sa mi se ceara bani inainte de sedinta gratuita de medire sau nu?
Aveti doua posibilitati: sa depuneti dvs toate eforturile pentru a-l aduce pe "parat" la sedinta de informare (il sunati, vorbiti direct, ii explicati despre ce e vorba, de ce sa vina, etc) si atunci nu platiti nimic mediatorului, sau il mandatati pe mediator sa depuna toate eforturile ca sa-l aduca pe "parat" la sedinta si atunci il platiti pe mediator in baza contractului de pre-mediere.
pina la urma o sa-l cheme politia in mod gratuit ,am facut plingere penala pt inselaciune

Alte discuții în legătură

Ce este medierea? Marilena-lena Marilena-lena Va rog sa imi spuneti ce este medierea si ce pasi trebuie urmati si acte necesare? Am inteles ca este obligatoriu certificatul de mediere atasat la dosar ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie informarea privind medierea inaintea introducerii cererii? andr_georgi andr_georgi va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care doresc sa mai construiesc un etaj iar unul din vecini nu-mi da acordul cu toate ca toti ceilalti mi-au dat acordul ... (vezi toată discuția)
Mediere inainte de divort - prezenta obligatorie? daniella28 daniella28 daca am proces de divort intentat de sot iar eu nu sunt de acord sa divortez ca e copil minor la mijloc si nu ma prezint la mediere care inteleg ca e ... (vezi toată discuția)