avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere inainte de divort - prezenta obligatorie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere inainte de divort - prezenta obligatorie?

daca am proces de divort intentat de sot iar eu nu sunt de acord sa divortez ca e copil minor la mijloc si nu ma prezint la mediere care inteleg ca e obligatorie,nu se ma desfasoara procesul?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 14:12, 19 Februarie 2014
medierea nu este obligatorie. doar informarea privind medeierea este.mediatorul trebuia sa va informeze privind avantajele medierii si apoi sa va intrebe daca doriti sa va mediati. nu cunosc cazul in speta ca sa va pot spune mai mult si ce atitudine sa abordati
daca nu raspundeti afirmativ invitatiei la sedinta informativa de mediere, mediatorul, in baza legii, emite un proces verbal ca nu v-ati prezentat la sedinta, proces verbal pe care sotul il depune la cererea de chemare in judecata si procesul se deruleaza in mod normal.

Faptul ca e un copil minor nu este o obligatie pentru sot sa ramana casatorit. Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in relatie de casatorie atat timp cat nu se mai poate.

Deci daca nici la mediere nu veti veni, si nici la proces nu va veti duce si apara, divortuls e va judeca in lipsa si s-ar puteasa va treziti cu decizia de divort acasa. Depinde de speta si imprejurarile casatoriei dvs.
daniella28 a scris:

daca am proces de divort intentat de sot iar eu nu sunt de acord sa divortez ca e copil minor la mijloc si nu ma prezint la mediere care inteleg ca e obligatorie,nu se ma desfasoara procesul?


Medierea, cum s-a aratat si mai sus, nu este obligatorie. Informarea privind medierea este, ca atare probabil ca ati primit o invitatie in acest sens. Lipsa invitatului la aceasta sedinta nu este sanctionabila, insa nici nu produce vreun efect juridic in sensul banuit de dumneavoastra. Adica procesul isi urmeaza cursul, iar sotul va avea un document din care va reiesi ca v-a invitat la informare si nu ati onorat invitatia.

Prezenta la informare (care nu va costa nimic) nu ar presupune ca sunteti de acord cu divortul, nici ca doriti impacarea, insa v-ar putea oferi sansa unui divort amiabil, in care sa conveniti, prin buna intelegere cu sotul, o serie de aspecte importante legate de copil, in primul rand. Daca argumentele aduse de mediator in cadrul informarii v-ar convinge ca este o cale mai simpla si mai eleganta pentru a rezolva un divort (iminent oricum), la finalul sedintei gratuite v-ati putea manifesta acordul in privinta medierii. Daca nu, nu! Pentru mediere ar fi nevoie de acordul ambilor soti.

Surpriza ar putea veni din faptul ca, asa cum mi-a povesitit un coleg mediator care a experimentat o astfel de situatie, in urma discutiilor purtate de soti in timpul medierii, acestia hotarasc sa nu mai divorteze. Sigur ca nu exista nicio garantie, din pacate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motiv divort ContSters274581 ContSters274581 Am inteles ca in noul cod civil unul dintre soti poate invoca in cererea de divort motivul ca ar fi separati in fapt de cel putin 2 ani. E suficient motivul ... (vezi toată discuția)
Ce este medierea? Marilena-lena Marilena-lena Va rog sa imi spuneti ce este medierea si ce pasi trebuie urmati si acte necesare? Am inteles ca este obligatoriu certificatul de mediere atasat la dosar ... (vezi toată discuția)
Mediere - inca o invitatie dupa semnarea procesului verbal de informare andradamoll andradamoll Buna seara! 1.daca in urma sedintei de mediere,am semnat procesul verbal ref la faptul ca am luat cunostinta de mediere,fara a ajunge la o intelegere cu ... (vezi toată discuția)