avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deces proprietar fara mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deces proprietar fara mostenitori

Buna ziua!
Va rog dati-mi o solutie legala pt urmatoarea situatie.
Am ingrijit o batranica timp de 15 ani fara sa se puna problema unor acte pt garsoniera pe care o poseda. A fost mai mult o prietenie. De la un moment dat starea sanatatii ei s-a agravat si m-a solicitat sa o ajut. Am internat-o la spital si am ingrijit de ea. Acolo s-a pus prima data problema actelor. Discutia a fost ca sa-mi faca acte pentru casa, iar eu sa o iau la mine ca sa pot ingriji mai usor dupa externarea din spital. Ea mi-a dat actele ei si cheile de la garsoniera.
Boala a avansat rapid si a decedat inainte ca sa semnam vreun act (in feb. 2013). Am inmormantat-o cu toate randuielile, inclusiv cele ulterioare, am scos actele de deces de la primarie facand o declaratie ca NU ARE MOSTENITORI care sa aiba drept de ridicare a certificatului de deces.
La inceput am crezut ca situatia se va solutiona usor, dar apoi, intreband avocati si notari, mi s-a spus ca nu am nici o sansa din moment ce nu exista un act scis intre mine si batranica. Ni s-au propus solutii ilegale, dar nu am vrut sa le urmez.
Luna asta se implineste un an de la deces. In acest an am intretinut garsoniera, iar pt a-mi fi mai usor cu cheltuielile, am dat-o 6 luni unui nepot proaspat casatorit ca sa o locuiasca si sa plateasca intretinerea. Mentionez ca nu s-a pus problema chiriei, fiindu-mi ruda apropiata.
Intrebarile mele sunt:
1. Am vreun drept legal la acel imobil?
2. Se aplica cumva Uzucapiunea de 10-20 de ani daca o pastrez inca 9 ani? Daca da, ce e acel "justul titlu, respectiv actul translativ de proprietate încheiat de reclamant cu o altă persoană decât adevăratul proprietar."
Repet ca intre mine si batranica nu a fost nici un contract scris.
3. Daca nu am nici un drept legal, care sunt pasii pe care tre sa-i urmez ca imobilul sa intre in posesia primariei?
4. Pot fi sanctionata cumva ca am tinut acel imobil un an de zile fara un drept scris?

Va multumesc pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:33, 4 Martie 2014
Folositi imobilul ca si un proprietar si atat. Nu faceti demersuri pentru declararea mostenirii vacante.
Bine, dar nu pot fi sanctionata in nici un fel pentru ca ma folosesc de imobil fara act pe ea?
florina9 a scris:

am scos actele de deces de la primarie facand o declaratie ca NU ARE MOSTENITORI care sa aiba drept de ridicare a certificatului de deces.

Nu aveti niciun drept cu privire la imobil. Totusi, aveti o creanta asupra mostenirii rezultata din intretinerea imobilului pe durata vietii defunctei (si, de ce nu, chiar si pentru intretinerea defunctei).

Primaria va avea grija sa faca toate demersurile pentru constatarea vacantei succesorale. Neexistand mostenitori legali (rude pana la gradul IV inclusiv) sau testamentari, statul este cel care culege succesiunea.

Nu va poate sanctiona nimeni pentru intretinerea imobilului. Iar daca primaria va invoca eventuale drepturi banesti pentru ca ati folosit apartamentul, puteti opune o actiune in imbogatirea fara justa cauza a municipiului/orasului/comunei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ancheta sociala batrana ingrijita de mine candide candide Sotul meu are in grija legal (cu testament facut la notar) o batrana fara copii in vederea dobandirii casei si terenului dupa moartea acesteia. O ruda de-a ... (vezi toată discuția)
Posesie bunuri inainte de dezbaterea succesiunii mihai3434 mihai3434 Buna ziua, Am ingrijit un batran care m-a instituit legatar universal. Dupa decesul acestuia a aparut un mostenitor rezervat de existenta caruia nu stiam. Am ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea marian1191 marian1191 Cum se poate intra in posesia unu teren+casa?dupa ce le-am folosit timp de 15 ani,fara intrerupere,fara sa fiu deranjat de nimeni. Mentionez ca pe batrana am ... (vezi toată discuția)