avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajustare numar zile CO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajustare numar zile CO

Buna ziua,

Situatie:
Salariata in stare de sarcina, data nasterii copilului Sept 2014.
Nu exista contract colectiv aplicabil, situatia nu este reglementata de prevederi ale Regulamentului Intern.

Întrebări:
1. Numărul de zile de concediu de odihna se ajustează (in sensul reducerii) ca urmare a suspendării CIM?
2. Numărul de zile de concediu de odihna se ajustează (in sensul reducerii), luând in calcul atât perioada de suspendare cât si concediu medical de sarcina si lăuzie, de 126 zile calendaristice?
3. Se poate compensa in bani indemnizația aferenta concediului de odihna neefectuat (contradicție art.146 alin 4), având in vedere ca nu exista posibilitatea efectuării CO in anul următor cum obliga prev. art. 146 alin 3?. Concluzioneaz ca in măsura in care nu se efectuează CO integral, indiferent cum se procedează se încalcă un alineat al art.146.CM:rtfm:. Opinii?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
fechitaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:52, 27 Februarie 2014
1 si 2: da, CO se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat.
3: nu, compensarea e posibila la incetarea CIM.
cat despre concediul neefectuat, se presupune ca dupa CIC nu este salariata asa obosita, nu? :)
@ fechitaa

1. Numărul de zile de concediu de odihna se ajustează (in sensul reducerii) ca urmare a suspendării CIM?

Depinde de situatia de suspendare a c.i.m.

2. Numărul de zile de concediu de odihna se ajustează (in sensul reducerii), luând in calcul atât perioada de suspendare cât si concediu medical de sarcina si lăuzie, de 126 zile calendaristice?


Concediu de maternitate nu mai afecteaza durata CO.
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical,
dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Prin urmare, concediu medical nu mai afecteaza durata concediului de odihna.

Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari va trebui sa actionati in judecata pe angajator.

Daca se doreste a se respecta acea Directiva si Hotarare a CEJ , angajatorul poate prevede in Reg.Intern o astfel de prevedere ... intr-adevar, nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.

Detalii gasiti si aici
[ link extern ]

3. Se poate compensa in bani indemnizația aferenta concediului de odihna neefectuat (contradicție art.146 alin 4), având in vedere ca nu exista posibilitatea efectuării CO in anul următor cum obliga prev. art. 146 alin 3?. ....


Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca, altfel legea nu permite sa se primeasca bani in locul zilelor neluate de concediu.
romibaro:
Mulțumesc pentru raspuns!
2: Sunteti deci de parere ca numarul de zile de CO cuvenit se afectează in acelasi fel de orice fel de concediu medical?
Am gasit acest articol pe Avocatnet.ro www.avocatnet.ro/content/art... >
unde se concluzioneaza ca CM nu diminueaza zilele cuvenite de CO.
Prin urmare nr. de zile de CO este afectat doar de perioada de suspendare? Opinii?

3. Despre odihna din timpul CIC, un parinte cred ca nu ar zambi la glumita dvoastra :innocent:
Dvoastra votati deci pentru incalcarea 146 alin 3? Salariata intentioneaza sa solicita CIC pana la 2 ani, deci nu va fi la munca anul urmator, deloc:
Art.146 3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Avand in vedere lipsa de reglementare, cred ca in cele din urma voi apela la un parior profesionist (s-a reglementat in COR functia ?):dance:
Compensarea în bani a concediului de odihnă este posibilă numai în cazul încetării contractului individual de muncă, potrivit art.146 alin.4 C.mun.

Angajatorul poate fi sanctionat de Inspectoratul Teritorial de Munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari cu privire la neacordarea C.O.
Potrivit art. 6 din Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, in indeplinirea obiectivelor, Inspectia Muncii controleaza stabilirea si acordarea drepturilor cuvenite salariatilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Potrivit art. 21 din Legea 108/1999 , persoanele fizice sau juridice controlate sunt obligate sa puna la dispozitia inspectorilor de munca documentele si informatiile solicitate de catre acestia, necesare controlului.
Refuzul unui angajator de a aduce la îndeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 şi 19 din Legea nr.108/1999, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Daca angajatorul refuza sa acorde angajatilor concediul de odihna anual, angajatul este indreptatit sa introduca actiune la instanta competenta, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.
In acest cazi, sarcina probei incumba angajatorului.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis:
Multumesc pentru raspuns!
Depinde de situatia de suspendare a c.i.m.

Am mentionat contextul, explicit: suspendare pentru concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani.

Ref. la al doilea raspuns:
Problema ridicata de mine este dpdv al angajatorului. Dvoastra confirmati ca indiferent cum se procedeaza, daca angajata nu efectueaza tot CO datorat angajatorul poate fi santionat, fie pentru compensare in bani, fie pentru neefectuare CO cuvenit. Aici aveam nevoie de ajutor.
De ce exista aceasta problema:
Practic este imposibil de stabilit data la care se supenda contractul de munca avand in vedere ca cele 126 de zile de CM nu sunt fixate cand se vor efectua, nu se stie practic nici cand se va suspenda CIM pentru CIC, deci imposibil de a calcula zile CO cuvenite dar mai ales pentru a avea grija sa le efectueza in termen. In aceasta perioda pot interveni si alte concedii de risc maternal etc.

Concluzie: in afara de o straduinta maxima de a anticipa orice intentie de CM a angajatului si a aproxima datele de a intra in pre si post natal, legea nu ofera nici o portita sa se poata ajusta CO in functie de imprejurari.

Va multumesc tuturor pentru raspuns!:bow:

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna Ruslana1 Ruslana1 Buna ziua, As dori o informatie: daca beneficiez de concediu medical pana la sfarsitul anului, zilele de concediu de odihna ce mi se cuvn, trebuie sa-mi fie ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat alexandruk alexandruk Daca pana in prezent am cumulate 50 de zile de concediu de odihna neefectuate, ce posibilitati am, conform noului cod al muncii sa nu pierd zilele de concediu? (vezi toată discuția)