avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfintarea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfintarea locului de munca

Buna ziua,
In cazul in care mi se reduce locul de munca(reducere de personal)cu preaviz de 15 zile.
Trebuie sa fiu prezenta 8 ore/ zi la munca?

Va multunesc!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 12:53, 30 Aprilie 2009
Conform contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010 preavizul in cazul concedierii pe motive care nu tin de persoana salariatului este de 20 de zile lucratoare (acest preaviz se acorda in cazul restructrurarii). Puteti sa fiti prezenta numai 4 ore din programul normal de lucru fara diminuarea drepturilor salariale.
Vorbiti de concediere prin desfiintarea postului. I ncazul acesta putei veni doar 1/ de norma, sau va cumulati orele si veniti 8 ore jumatate din perioada de preaviz si apoi n umai veniti. Angajatorul va plateste ca si cum ati lucra 8 ore.
Preavizul este de 20 de zile lcratoare. Este art.74 din CCMUNN:
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Mi-a fost dat preaviz de 15 zile (inclusiv sambata si duminica), mi se restructureaza postul datorita problemelor financiare pe care le are firma.
In acest caz beneficiez de salarii compensatori?
1. Aratati-i articolul din CCMUNN citat de mine mai sus: sunt 20 de zile lucratoare.
2. Tot conform CCMUNN veti beneficia de cel putin un salariu lunar drept compensare:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Alte discuții în legătură

Decizie de preaviz ioanna_c ioanna_c buna ziua. sunt inginer la o firma de constructii. astzi am primit hartiile de preaviz pentru desfacerea contractului de munca incepand din data de 16 ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a co la incetarea raporturilor de munca. nobo nobo De maine intru in preaviz, 14 zile lucratoare, concediu nu mai pot lua, pentru ca este altcineva programat sa plece si as vrea sa stiu daca agajatorul are ... (vezi toată discuția)
Vreau un sfat ,va rog! dorali dorali astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)