avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fortat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fortat

buna ziua!
lucrez de peste 7 ani la o editura si din pacate in fiecare an sint "pacalit" cu zilele de concediu. Intrucit in decembrie si ianuarie firma nu are activitate zilele cit stau acasa sint taiate din concediu anual. De exemplu:
in ianuarie cind am revenit la munka mi s-a spus ca eu anul acesta nu am decat 11 zile de concediu intrucit am avut deja 7 zile libere in ianuarie si mai o sa am inca 6 zile libere in decembrie. Nu mi se pare normal ca sa stau acasa ptr ca firma nu are activitate. Anul asta am fost pusi deja din februarie sa ne facem listele de concediu si fata de alti ani nu mai avem voie la concediu fractionat. Eu luam de regula 5-6 zile in iunie si 5-6 zile august. Acum sint obligat sa imi iau tot concediul.. adik cele 11 zile. E normala practica asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 27 Februarie 2014
Ganditi astfel: daca firma nu are contracte s-ar putea ca in aceasta perioada sa nu aiba nici bani de salarii dar alege sa va plateasca( concediul de odihna este platit) in loc sa va trimita in concediu fara plata sau in loc sa va reduca programul de lucru pentru ca legea ii permite. Eu zic sa fiti multumit cu ce aveti si sa nu mai fiti nemultumit ca nu va luati concediu in august. Bine ca va luati salariul !
dorinutzu a scris:
E normala practica asta?

Nu, nu este normal.

Art. 144. — (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Art. 145. — (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele
libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil
nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Art. 146. — (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul
colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârșitul anului următor, tuturor salariaților care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care
aveau dreptul.

Art. 148. — (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz,
a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.
Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.


(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai
mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) și (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic
cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.


Art. 149. — Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Art. 150. — (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și
sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul,
multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Art. 152. — (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
1. Art.164 C.mun.
.....
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

2. Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Este vorba despre trimiterea in "somaj tehnic".
Da ,totul este corect pana la un punct si anume nici un angajator nu este obligat sa pastreze personalul in conditiile in care nu are contracte din care sa sustina salariile , el are si posibilitatea sa-i trimita in somaj si atunci ne gandim ce este mai rau: sa-si ia concediu de odihna in ianuarie (concediu platit) sau sa fie trimis in somaj? Pierdeti din vedere ce este mai important si anume ca in lunile decembrie si ianuarie societatea nu are activitate !
Cred ca se pierde din vedere aspectul juridic al situatie si nu ceea ce poate face un anagjator care nu are nicio obligatie legala sa trimita pe cineva in somaj - mai ales ca exista zvonul - nelegal de fapt - ca nu se mai poate angaja dupa ce desfiinteaza un post.

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna danyyyyy danyyyyy buna ziua, vreau sa va intreb anul asta mai am de luat 2 saptamani de concediu de odihna, daca vreau sa il iau in ianuarie 2010 pot sa cer sa il iau, mentionez ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna Marton Marton angajatorul are dreptul (obligatia) sa ma trimite la concediu de odihna pe o perioada de 10 zile? (vezi toată discuția)
Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)