Multumesc. O intrebare legata de vechime. Ea nu e direct legata de decizia de suspendare a contractului de munca, la momentul respectiv? Adica eu lucrez la firma X, intru in CCC, dar firma aflata in insolventa ma da afara, din prima zi in care intru. Sau mai mult, inainte cu o luna sa zicem, in timp ce eram in concediu postnatal.
Rog daca ma poate ajuta cineva la intrebarea din postul de mai sus, daca cei 2 ani nu intra la vechime, daca in loc de decizie de suspendare, am primit de incetare (adica ei sunt ca inexistenti, in Revisal samd).
Apoi, am fost sunat de o dna de la fostul angajator, cum ca ei nu au ce face, si ca la somaj ar trebui sa imi accepte actele asa cum sunt, chiar daca nu am decizia de suspendare, din moment de am adeverinta de la Asistenta Sociala (sau cum se numesc) cu veniturile pe ultimii 2 ani. Rog o parere care sa ma scoata din ceata.
1. Adeverinta de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala(AJPIS) care atesta perioada in care ati fost in concediu crestere copil (CCC) ar trebui sa fie suficienta la Agentia de Somaj.
2. - De CCC puteati beneficia indiferent daca va inceta sau era suspendat contractul individual de munca (CIM).
- Perioada in care ati fost in CCC este perioada de vechime in munca si in specialitate indiferent daca CIM a fost suspendat sau incetat.
3. Pentru rezolvarea cu inregistrarea la Agentia de Somaj incercati si o sesizare la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Va multumesc mult pentru raspuns. O sa incerc o sesizare la ANOFM, dar imi e ca nu rezolv nimic. Exista un pasaj, intr-o lege, care sa spuna exact asta? (ca CCC e stagiu de cotizare si ar trebui sa conteze la somaj)
Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.