avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termene de prescriptie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termene de prescriptie

Buna, care sunt termenele de prescriptie in noul cod penal si cum se aplica acestea. Pentru o infractiune savarsita in anul 2008 ( inselaciune) si dosarul a fost trimis in instanta la 10.10.2013? Exista vreo sansa? Si inca o intrebare, in acest dosar este vorba de emiterea unor file cec fara acoperire,in care inculpatul a fost rugat sa scrie acele file cec neavand cunostiinta de cauza ca ele vor fi fara acoperire, tin sa precizez ca sunt file cec ,model vechi,care seamana cu acelea ale elevilor si inculpatul credea ca sunt pentru ridicarea unor sume de bani. El nu avea habar ca se vor savarsii infractiuni. Si problema principala e , ca sa fi in posesia unor file cec, inseamna ca trebuie sa detii o societate comerciala, persoana juridica, iar inculpatul nu avea asa ceva si politia nu a interogat pe ultuadevaratul proprietar,administrator a acelei societati. El poate arata faptul ca inculpatul nu a cumparat ori a primit in vreu fel filele cec de la el. Si nu exista vreun contrat de vanzare a societatii. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vasile Vatamanescu , Avocat 13:57, 27 Februarie 2014
Cu privire la Prescripţia răspunderii penale aceasta, constituie un act de renunţare din partea Statului de a exercita dreptul de a-l trage la răspundere penală pe făptuitor datorită intervalului lung de timp decurs de la săvârşirea infracţiunii şi presupune inexistenţa unei condamnări definitive pentru fapta respectivă.
Atfel, pentru inselaciune Noul C.P. prevede ca: ART. 244
Înşelăciunea
1)Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
2) Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
3) Impacarea inlatura raspunderea penala

Acum depinde unde se va incadra si care este maximul pedepsei pentru a ajunge sa gandim cand se implineste prescriptia.
Trebuie studiat dosarul de urmarire penala pentru o imagine cat mai clara a situatiei.
Termenul de prescriptie pentru infractiunea descrisa este de 5 ani. Dar cursul prescriptiei a fost intrerupt prin actele de urmarire penala, astfel incat prescriptia intervine dupa 10 ani de la data savarsirii faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fila cec ContSters111614 ContSters111614 Buna ziua.As dori daca se poate un raspuns:acum mai bine de un 1 an am trimis marfa la un client care in schimbul ei a trimis o fila cec in alb doar semnata ... (vezi toată discuția)
Inselaciune cecuri in alb fara acoperire lucretzia2004@yahoo.com lucretzia2004@yahoo.com un beneficiar de al societatii ne a emis un cec in alb,ulterior noi am introdus cecul il banca, fiind refuzat la plata din motivul lipsei totale de disponibil, ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala albastrusenin albastrusenin In cat timp se prescrie raspunderea penala pentru art 215 dupa noul cod penal?Va multumesc (vezi toată discuția)