La judecarea recursului dupa apel ,partile au discutat pe criticile din recurs, dupa care presedintele completului a adresat intrebari privind situatia de fapt :
cine ce-a facut, când a constatat anumite fapte , ce s-a mai intamplat urmare a unor actiuni deja retinute in apel;
ba chiar a spus la un moment dat ca acestea privesc chestiuni de drept, fara sa spuna de ce si referitor la care motive de recurs.
Am suspiciuni privind impartialitatea judecatorilor, intrebarile erau in sensul apararilor partii adverse care au fost inlaturate in apel.
va intreb daca ati mai intalnit astfel de situatii la judecarea recursului dupa apel, daca vi se pare sau nu corect procedural modul in care aprocedat instanta.
Eu stiam ca in recurs nu se mai analizeaza situatia de fapt, se da cuvântul partilor pe rand si nu se pun intrebari de acest gen
Daca ati fost in faza procesuala a recursului in seamna ca sunt incidente dispozitiile vechiului cod de procedura civila. Art. 129 prevede ca judecatorii au obligatia sa staruie prin orice mijloace legale pentru aflarea adevarului.
Va rog sa observati ca dispozitia nu se refera doar la judecatorii de la fond sau apel. Ca in practica unii judecatori refuza sa observe aceasta dispozitie la solutionarea recursului reprezinta, in opinia mea, o grava eroare.
Vreti sa spuneti ca in recurs se continua cu cercetarea fondului?
Nu sint de acord cu dvs., in recurs se judeca hotarirea din apel - legalitatea acesteia in baza situatiei de fapt stabilite in apel, nu cauza si aspectele de fond.
Procedura in apel si in fata primei instante se aplica in recurs doar daca nu este in contradictie cu aticolele din sectiunea recurs.Art.129 nu mai este aplicabil, adevarul (juridic) a fost stabilit in fond si apel.
Alte opinii?
Puteti preciza care este textul de lege care exclude aplicarea art. 129 in recurs? Controlul legalitatii exclude controlul asupra modalitatii in care s-a procedat de catre celelalte instante in scopul aflarii adevarului? Legalitatea nu inseamna aplicarea legii dupa stabilirea adevarului?