avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Este conflict de interese?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Este conflict de interese?

Un functionar public (director investitii la o primarie), este cf. declaratiei de avere si manager la o sociatate de constructii si imobiliare, deci acelasi domeniu de activitate.

Este acest functionar in conflict de interese, cf. Legii?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
elenamarta, utilizator
Cel mai recent răspuns: elenamarta , utilizator 13:36, 3 Martie 2014
Poate fi situaţie de incompatibilitate dacă funcţia exercitată la societatea de construcţii este în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, potrivit fișei postului. Trebuie văzută fişa postului şi cunoscute atribuţiile pe care le are ca manager.
In legea 161 art. 94 este prevazut:
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
........
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.

Mentionez ca apartenenta functionarului la societatea economica respectiva, ca si functia (legal manager) este mentionata pe declaratia de avere, unde sunt trecute sumele incasate anual.

In aceasta siutatie, ce parere aveti?
Cunosc dispoziţiile Legii nr. 161/2003 şi nu am motive să îmi schimb părerea.

Prevederea menţionată de dvs. nu are legătură cu situaţia de fapt. A fi managerul unei societăţi de construcţii nu înseamnă că eşti membru al unui grup de interes economic.

Ca regulă, funcţionarul public se află în situaţie de incompatibilitate dacă deține alte funcții și desfășoară alte activități, remunerate sau neremunerate, în cadrul regiilor autonome şi societăților comerciale. Prin excepţie de la aceată regulă, art. 96 din Legea nr. 161/2003 prevede că funcționarii publici pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, potrivit fișei postului.
Va multumesc pentru lamuririle suplimentare,

Am rugamintea de a spune parerea dvs.asupra textului din lege pe care il citați:

Prin excepţie de la aceată regulă, art. 96 din Legea nr. 161/2003 prevede că funcționarii publici pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, potrivit fișei postului.


Cum a-ti concretiza dvs.(printr-un exemplu) acea "legătură directă sau indirectă, cu atribuțiile exercitate ca funcționar public".
Funcționarul public la care mă refer, fiind pe un post de conducere în domeniul investițiilor, se ocupă de achiziții, de lucrări de investiții (licitații, contractare, urmărire lucrări, etc.)
Desigur ca manager la o firmă privată, cu domeniu construcții, sarcinile de serviciu sunt similare.

Vă rog să comentați și aceste noi amănunte.

Mulțumesc încă odată.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
elenamarta, utilizator
elenamarta a scris:
Funcționarul public la care mă refer, fiind pe un post de conducere în domeniul investițiilor, se ocupă de achiziții, de lucrări de investiții (licitații, contractare, urmărire lucrări, etc.)
Desigur ca manager la o firmă privată, cu domeniu construcții, sarcinile de serviciu sunt similare.

Aceste amănunte sunt cunoscute de dvs.? Aţi avut posibilitatea să citiţi fişa postului funcţionarului public şi cunoaşteţi din documente şi atribuţiile lui ca manager?

Dacă răspunsul este "da", atunci funcţionarul public se află în situaţie de incompatibilitate. Dacă răspunsul este "nu", atunci reiau ceea ce am scris în primul mesaj: trebuie citită fişa postului şi cunoscute atribuţiile pe care le are ca manager. Îmi pare rău, însă nu pot să dau răspunsuri întemeiate pe supoziţii.

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate presedinte sociatie locatari/functionar public VivieneV VivieneV Este incompatibil un functionar public care in exercitarea functiei se ocupa de acordare ajutoare energie termica dar este si presedinte asociatie proprietari? (vezi toată discuția)
Buna seara. doresc sa va intreb, am un srl la care sunt administrator ... Pop Claudia92 Pop Claudia92 Buna seara. Doresc sa va intreb, am un Srl la care sunt administrator si doresc sa ma angajez în administrația publică. Intervine conflictul de interese ... (vezi toată discuția)
Functionar public - posibile incompatibilitati? ana_maria34 ana_maria34 Buna ziua, Sunt functionar public si am avut incheiate mai multe contracte cu un centru de cercetare si pregatire profesionala (finantat din venituri ... (vezi toată discuția)