avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Permis de sedere in scop de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Permis de sedere in scop de munca

Buna ziua,
Doresc sa angajez o persoana cetatean etiopian (momentan locuieste si munceste in alta tara). Ma intereseaza care sunt demersurile pe care tb sa le fac in vederea obtinerii permisului de sedere (si de munca daca este necesar)-acte, taxe etc. deasemenea as vrea sa stiu daca exista vreo forma prin care poate fi angajata de catre o persoana fizica sau trebuie sa fie neaparat SC (cum este mai anatajos pt mine?)
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 11:41, 3 Martie 2014
Buna ziua,

Gasiti ghidulk informativ la aceasta adresa [ link extern ] .

Formalitatile pentru obtinerea autorizatiei de munca (ese obligatorie dupa cum veti vedea in ghid) sunt destul de dificile si de lunga durata, va recomand sa apelati la un avocat.

Succes,

Dana Fatol
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2014
Dana Fatol, Avocat
multumesc pentru raspuns. nu pot apela la un avocat deoarece acesta este o sarcina ce imi revine direct. Poate ma puteti ajuta in continuare pt partea a doua a intrebarii. cu respect!
Aceeasi procedura este chiar daca angajare se face de catre un angajator persoana fizica sau de un angajator persoana juridica.

Problema este documentatia necesara pentru a se obtine autorizatia de munca.
[ link extern ]
multumesc. Ma intereseaza insa daca este mai avnantajos financiar vorbind. Mi s-a spus ca trebuie platit un anume salariu minim atnci cand angajezi un cetatean strain. stiti cumva care este acesta? Este aceeasi regula si daca angajatorul e persoana fizica?
Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strãinilor în România
art.44 - Viza de lunga sedere pentru angajare in munca
....
(5) Solicitarea de viza trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
a) autorizatia de munca, eliberata de Oficiul Roman pentru Imigrari;
b) dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului minim garantat in plata pentru intreaga perioada inscrisa in viza;

Art. 49 - Viza de lunga sedere pentru alte scopuri
(1) Viza de lunga sedere pentru alte scopuri se acorda, la cerere, de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din tara in care acestia isi au resedinta sau domiciliul, urmatoarelor categorii de straini:
......
d) celor care solicita intrarea pe teritoriul Romaniei in scopul formarii profesionale neremunerate in cadrul unei intreprinderi din sectorul public sau privat ori in cadrul unui furnizor de formare profesionala acreditat, daca fac dovada ca indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:
(i) au incheiat un contract de formare pentru participarea neremunerata la o forma de pregatire in cadrul unei intreprinderi din sectorul public sau privat ori in cadrul unui furnizor de pregatire profesionala acreditat;
(ii) dispun de mijloace de intretinere in cuantum de cel putin salariul mediu net pe economie lunar pentru intreaga perioada inscrisa in viza;


Art. 56 - Prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca
(1) Strainilor intrati in Romania in scopul angajarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara, daca:
a) sunt titulari ai unei autorizatii de munca valabile;
b) prezinta contractul individual de munca vizat de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul angajatorul sau o conventie civila incheiata cu o structura sportiva, in conditiile legii, daca strainii desfasoara activitati in calitate de sportiv profesionist;
c) salariul inscris in contractul individual de munca este cel putin la nivelul salariului minim garantat in plata;

.....

Alte discuții în legătură

Autorizatie de munca nnatt nnatt Sunt din R. Moldova. Am venit in RO cu viza tip C. In timpul asta miam adunat actele ca sa le depun pt autorizatie de munca, dar nici pana acum nu sa acordat ... (vezi toată discuția)
Salariul pentru straini suciugeorgeta suciugeorgeta Stiti cumva salariul pentru un cetatean strain trebuie sa fie obligatoriu salariu mediu pe economie...adica 2117 din ianuarie 2012??? (vezi toată discuția)
Salariu minim cetateni straini incadrati in romania handaricimarin handaricimarin s-a promulgat o noua OUG care reglementeaza un salariu mediu pe care cetatenii straini incadrati in munca pe teritoriul Romaniei trebuie sa-l aiba?daca da,la ... (vezi toată discuția)